ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Шипково

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Ловеч - с. Шипково

Шипково е село в Северна България. То се намира в община Троян, Област Ловеч. 

Местоположение

Село Шипково се намира в северните склонове на Средна Стара планина, в гънките на Васильовската планина; част е от Троянска община, област Ловешка, и отстои на 18 км от град Троян - в западна посока. Най-близките граждански летища са Горна Оряховица /105 км/ и София /160 км/. Най-близкото речно пристанище е Свищов /110 км/, най-близкото морско пристанище - Бургас /245 км/.

Китното село Шипково е природен феномен с планинския релеф, чудесен климат и минерални извори, обгърнато в царството непокътнатата природа и топлината на българска балканджийска душевност.
Курортът Шипковски Минерални Бани е един от най-старите и известни курорти в България. Обявен е за курорт през 1946 г. Намира се на 2 км от центъра на село Шипково в западна посока. Средната му надморска височина е 700 м.

Балнеология

Благоприятните климатични условия в съчетание с лековитите минерални води, природните дадености, липсата на излишна оживеност, богатото културно- историческо наследство, различните видове туризъм, които могат да се практикуват, превръщат Курорта в един от най-предпочитаните и посещавани курорти в Троянския край.
В Курорта се намират три минерални извора и няколко сондажа. Минералната вода е от групата на сулфатно-калциево-магнезиевите, с варираща температура от 180 С до 420 С. Лечението с минерална вода се извършва чрез пиене и балнеолечение. Химичният й състав я прави подходяща за лечение на няколко групи заболявания.

 

Снимки: МИРЕЛА
Използван източник: shipkovo.bg/

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: