ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Къкрина

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Ловеч - с. Къкрина

Къкрина е село в Северна България. То се намира в Община Ловеч, Област Ловеч

Отстои на 17 км източно от гр. Ловеч, на 25 км северно от гр. Севлиево, на 70 км западно от гр. Велико Търново, на 165 км североизточно от столицата - гр. София.

Надморската височина е 465 м. Климатът е умереноконтинентален със студена зима и горещо лято. Благоприятен е за отглеждане на лозя и овошки. Преобладават западни ветрове.

Населението наброява около 287 жители. Основен поминък от векове са животновъдството и билкарството. Изграден е цех за сушене и пакетиране на билки.

Достъпът до селото се осъществява по асфалтов път. То е електрифицирано и водоснабдено, има интернет и покритие на мобилните оператори. В с. Къкрина има редовен автобусен транспорт до гр. Ловеч.

Селото разполага с кметство, църква, читалище, селска чешма, туристически информационен център, стоматолог и общопрактикуващ лекар. Най-близките детски градини, училища и болници се намират в гр. Ловеч.

Сборът на селото се празнува на 15 август – Голяма Богородица.

Туризъм и забележителностиСело Къкрина е сред Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз. Тук се намира Къкринското ханче, което последно е дало подслон на Васил Левски, преди да бъде заловен от турските заптиета призори на 27 декември 1872 г. В двора е изграден скромен паметник в чест на Апостола.

Църквата “Успение Богородично” е построена през 1930 г. и днес е паметник на културата с регионално значение.

Околността е богата на дивеч и предлага възможности за лов. Край селото има няколко язовира за спортен риболов.

В гр. Ловеч бихте могли да посетите Покрития мост на Майстор Колю Фичетокв. "Вароша" – с над 160 реставрирани стари къщи, Музейната сграда и картинната галерия.

На 17 км северно от селото се намира Деветашката пещера, а на 37 км североизточно – Крушунските водопади.

Източници: bg.wikipedia.orgdevetakiplateau.org
Снимки:     panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: