ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Катунец

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Ловеч - с. Катунец

Катунец е село в община Угърчин, област Ловеч.

Отстои на 21 км североизточно от град Угърчин, на 25 км северозападно от Ловеч, на 33 км южно от Плевен и на около 145 км североизточно от София.

Разположено е в полите на Стара планина, надморската височина варира между 230 и 325 метра. През селото преминава река Катунешка. Климатът се характеризира с късна пролет, горещо лято и студена зима. 

Населението наброява около 460 души. Има автобусен транспорт до градовете Плевен и Угърчин, както и до съседните населени места.

В селото има кметство, храм „Свети Архангел Михаил” и няколко търговски обекта. Най-близко разположените детска градина и училище са на територията на град Угърчин. Медицинското обслужване е поето от един общопрактикуващ лекар и един стоматолог, болница има в Ловеч.

Гостите на Катунец могат да посетят следните забележителности в района:

На около 20 км при село Горталово е разположен каньонът на река Чернелка.

Районът около с. Ъглен / 23 км /е притегателно място за български и чужди спелеолози, тъй като тук са разположени 28 пещери.

В гр. Ловеч се намират Покрития мост на Майстор Колю Фичето– с над 160 реставрирани стари къщи и Музейната сграда и картинна галерия в кв. “Вароша”.

В град Плевен трябва да посетите Панорама Плевенска епопея, също парка Кайлъка, Музея на виното, Скобелев парк и къщата-музей „Цар Освободител Александър II”. 

Източници: bg.wikipedia.org, pleven.ws
Снимки: panoramio.com 

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: