ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Драгана

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Ловеч - с. Драгана

Драгана е село в община Угърчин, област Ловеч.

Отстои на 19 км северно от град Угърчин, на 34 км западно от Ловеч, на 32 км източно от град Луковит и на около 130 км североизточно от столицата София.

Селото е разположено на надморска височина от 304 м, на брега на река Каменица. Климатът се характеризира с топло лято и студена, ветровита зима.

Населението наброява около 200 души. Автобусен транспорт го свързва с градовете Плевен / 42 км/, Ябланица /45 км/и съседните населени места.

В Драгана има кметство, читалище и търговски обекти. Най-близко разположените детска градина и училище се намират в село Дерманци / 18 км /, а болници има на територията на градовете Луковит и Ловеч.

Забележителности:

В селото може да посетите местния музей, където са съхранени всички архиви за жителите и историята на Драгана. Според легендата то е кръстено на мома на име Драгана, която турците запалили в буренаците, за да я накарат да излезе и да приеме мохамеданската вяра. 
Районът около с. Ъглен / 11 км /е притегателно място за български и чужди спелеолози, тъй като тук са разположени 28 пещери.
На 38 км от селото се намира пещера Съева дупка – една от най-красивите в страната, част от Стоте национални туристически обекта.

Източници: Мирела, novinar.bghttp://bg.wikipedia.org   
Снимки: panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: