ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Ваксево

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кюстендил - с. Ваксево

Село Ваксево се намира в Югозападна България, част от община Невестино, Област Кюстендил.

Отстои на около 100 км в югозападна посока от столицата София и на около 28 км източно от гр. Кюстендил.

Постоянно живущите в селото са около 560 души.

Релефът е планински със средна надморска височина 710 м.
Климатът е преходно-континентален, със слабо изразено планинско влияние. Летните вечери тук са прохладни, а зимата мека, с краткотрайна снежна покривка.

Село Ваксево има много добра инфраструктура - асфалтирани и добре осветени улици, пълна електрификация, водопроводна система, частична канализация. Има телефонна мрежа и телевизия, както и покритие на мобилните оператори.

На около 28 км източно от селото преминава Европейски път Е-871 (от Куманово, Македония до София), на около 12 км северно преминава второкласен път 62, а Европейски път Е-79 е на около 18 км източно от селото.

Има редовен автобусен транспорт от и до гр. Кюстендил.

В с. Ваксево има кметство, читалище, пощенска станция, църква, параклис, смесени магазини, историко-етнографски музей, вили за селски туризъм.

В селото има общопрактикуващ лекар и медицински пункт, като най-близката болница е в гр. Кюстендил.

 

Туристически и културни забележителности

На 2 км северно от селото в местността Студената вода, на левия бряг на река Елешница са разкрити останки от праисторическо и антично селище. На 2 км източно от селото в местността, от двете страни на река Елешница, в местността Текелска махала също са разкрити останки от антично селище. На 1,8 км. югозападно от селото в местността Илиндено или Скалето има останки от късноантично укрепление. Останки от средновековно селище са разкрити и в местността "Селище", на 4 км югозападно от селото.

Ваксево е било някога манастирско село, близо е до землището на с. Скрино, родното място на Св. Иван Рилски. За това говорят запазените основи и останки от няколкото църкви, каквито са: "Св. Петка", "Св. Илия", "Св. Неделя", "Св. Архангел Михаил".

В селото има и Историко-етнографски музей. Притежава сбирка от над 700 експоната, открит е през 1986 г. Друг паметник на културата е и този на Загиналите воини във войните 1912-13г и 1915-18г.

През село Ваксево минава река Елешница, приток на Струма. В горната част може да се лови пъстърва и мряна, а в долната част се намира и клен. Забележителност за селото е и 300 годишения зимен дъб - в местността "Цръквището".

Източници: www.bg.wikipedia.org
Снимки: Интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: