ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Априлци

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Априлци

Априлци е село в Южна България. То се намира в община Кирково, област Кърджали.

На територията на България съществува град, който носи същото име и се намира в област Ловеч.

Село Априлци се намира на около 2 км южно от общинския център село Кирково, на 47 км южно от областния град Кърджали и на 310 км югоизточно от град София.

Населението наброява около 130 души.

Селото е разположено в Източните Родопи на надморска височина от около 500 м. Релефът е равнинно-хълмист, а климатът преходно-средиземноморски. Характерни са сравнително меките зими и продължителните и горещи лета.

В селото има кметство, а в село Кирково най-близките полицейски участък, здравен пункт, център за спешна медицинска помощ, професионална гимназия, среднообразователно училище, детска градина, читалище и аптека. Най-близката многопрофилна болница се намира в град Кърджали.

Основните култури, които се отглеждат в района са тютюнът, пиперът и овощните дръвчета.

Туризъм

В района има база за риболовен туризъм и отдих, която се намира при с. Мъженци. Към базата са изградени водоем и 4 бунгала.

В района на с. Кирково се намира масив Гюмюрджински снежник, който от 2003 г. е най-голямата защитена местност в Източните Родопи, а в местността „Варницата“ има минерален извор с дебит 20 л/сек. Водите могат да се използват за балнеология, бутилиране на натурални минерални води и производство на безалкохолни напитки.

Текст: Мирела
Снимки: www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: