ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Пропаст

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Пропаст

Пропаст е село в Южна България. Намира се в община Кърджали, област Кърджали.

Отстои на около 3 км източно центъра на гр. Кърджали, на 47 км югозападно от гр. Хасково, на 68 км в същата посока от Димитровград и на 243 км югоизточно от столицата София.

Пропаст се намира в покрайнините на град Кърджали, в Източните Родопи на около 222 м надморска височина. Климатът е преходно-средиземноморски, с горещо лято и мека зима.

Населението е приблизително 100 души.

Селото е част от кметство, което се състои от три населени места - с. Сипей, с. Пропаст и махала Осил с административен център село Сипей. Пропаст е електрифицирано и водоснабдено село с относително добра инфраструктура. Има редовен автобусен транспорт до Кърджали и покритие на мобилните оператори. Учебни и болнични заведения, както и детски градини ще намерите в гр. Кърджали.

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ И ТУРИЗЪМ

В село Пропаст се намира най-голямото в страната находище на бетонит, което зарежда цялата страна с ценната глина.

Само на 4 км северно от Пропаст, в село Зимзелен, се намира скалният феномен Вкаменената сватба (или Каменната сватба), който представлява група естествени скални образувания от фигури с височина до 10 метра, наподобяващи сватбено шествие. Обектът е обявен за природна забележителност, а до него може да се достигне и по маркирана еко-пътека.

В Кърджали можете да посетите:

  • Регионален исторически музей;
  • Художествена галерия "Станка Димитрова" с експозиция от над 2000 творби - ценни колекции от икони и възрожденски щампи, живопис, графика и скулптура. 
  • Архитектурен комплекс "Старият град", състоящ се от старинни къщи, най-известните от които са "Керимовата къща", "Къщата на архитектите" и др.

Текст: Мирела, http://www.kardjali.bg/
Снимки: www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: