ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Черешка

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Черешка

Черешка е село в Южна България. Намира се в община Джебел, област Кърджали.

Отстои на 65 км северозападно от областния град Джебел, и в същата посока на 45 км от град Ардино, на около 48 км от областния център Кърджали и на около 292 км югоизточно от столицата София

Разположено е в Източните Родопи, в район със стръмен терен, а средната надморска височина е около 505 м. В близост до селото преминава река Арда. Зимата се характеризира като сравнително мека, а лятото е сухо и горещо. 

Населението наброява около 25 души.

В село Китница /14 км североизточно/ има джамия и магазин. Най-близките основно училище и читалище се намират в село Боровица /21 км югоизточно/, а средно училище и детска градина ще намерите в град Ардино.
Медицинско обслужване може да бъде получено отново на територията на село Боровица, където има един общопрактикуващ лекар и един стоматолог. Най-близко разположената многопрофилна болница е в Ардино.

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ И ТУРИЗЪМ

 

Селото се намира на около 14 км от яз. Кърджали, който представлява интерес за почитателите на водните спортове, а през лятото е прекрасно място за почивка сред природата. Риболовът тук е доста добре развит, тъй като водите на язовира предлагат изключително богато разнообразие от риба - шаран, сом, толостолоб, бяла риба, уклей, костур, червеноперка и др.

Недалеч от яз. Кърджали се намира Халката - изумителен скален феномен, който разкрива разкошна гледка към самия язовир и околните хълмове.

На около 3 км югозападно от Черешка се намира Крепостта Кривус, построена през X век, за да защитава областта около река Арда в източната част на Родопите. Изключително интересни са останките от крепостни стени, достигащи до 5 метра, като и бойните кули, входът на крепостта и останките от древна църква, построена в самия център на крепостта.

На 6 км югоизточно се намира Дяволския мост- построен върху живописен тесен пролом през Османския период. През него е минавал път, свързващ района на днешния Пловдив, през прохода Маказа с Беломорието.

Текст: Мирела, www.bg.guide-bulgaria.com, http://www.kardjalipress.com
Снимки: www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: