ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Албанци

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Албанци

Албанци е село в Южна България. То се намира в община Джебел, Област Кърджали.

Селото отстои на 5 км западно от административния център на община Джебел - град Джебел, на 25 км югозападно от Кърджали, в същата посока на 22 км от Момчилград и на 269 км югоизточно от столицата София.

Населението е приблизително 11 души.

Албанци се намира в планински район, в подножието на Източните Родопи, на надморска височина от 345 м. Релефът е с подчертан хълмисто-ридов характер. Климатът е преходно-средиземноморски, със сравнително мека зима и горещо лято. 

Селото е със сравнително добра инфраструктура, основните улици са асфалтирани. Чакалци е електрифицирано и водоснабдено. Непосредствената близост до гр. Джебел осигурява непрекъснат достъп на жителите на селото до общинска администрация, полицейско управление, пощенска служба, няколко общопрактикуващи лекари и стоматолози, средно-образователно училище, професионална гимназия, читалище, детски градини, църква, джамия, стадион, басейн, фитнес център и др.

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ И ТУРИЗЪМ

В района на гр. Джебел са съхранени многобройни следи от времето на траките и римското владичество. Има многочислени тракийски светилища, скални гробници, крепости, следи от римски път към прохода Маказа и др.
Защитени територии са:

Резерват "Чамлъка" - това е най-малкият от четирите резервата, разположени в Източните Родопи. Площта му е 30 дка. Разположен е в землището на с. Воденичарско (5 км) и е в близост до природния феномен "Счупената планина".

Природна забележителност "Калето" - скални образувания върху площ от 22.40 ха в землището на с. Устрен (14 км). 

Средновековна крепост "Устра" е една от най-запазените крепости в Родопите. Тя е археологически паметник с национално значение. Крепостта е строена през Средновековието и през своето съществуване е била под властта предимно на Византийската империя. Устра е построена през 10 век, за да бъде охраняван минаващият от там търговски път. Крепостта е интересен археологически паметник, разположен в живописна и уникална природна среда.

Източници: http://www.dzhebelbg.com/ http://bg.wikipedia.org 
Снимки: http://www.panoramio.com 

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: