ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Сполука

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Сполука

Сполука е село в Южна България. Намира се в община Ардино, област Кърджали.

Отстои на 41 км от град Ардино, на около 41 км от областния център Кърджали и на около 284 км от столицата София.

Разположено е в планински район, а средната надморска височина е около 968 м. Зимата се характеризира като сравнително мека, а лятото е сухо и горещо.

Населението наброява 33 души, по данни от последното преброяване на населението то 2010г.

До Сполука се достига сравнително трудно, предимно по третокласни пътища.

Най-близкото основно училище се намира в село Боровица, на 15 км от Аврамово, а най-близките средно общообразователно училище и детска градина са в град Ардино. Медицинско обслужване може да бъде получено на територията на село Боровица, където има един общопрактикуващ лекар и един стоматолог. Най-близко разположената многопрофилна болница е в Ардино.

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ И ТУРИЗЪМ

На около 6 км от селото се намира яз. Кърджали, който представлява интерес за почитателите на водните спортове, а през лятото е прекрасно място за почивка сред природата. Риболовът тук е доста добре развит, тъй като водите на язовира предлагат изключително богато разнообразие от риба - шаран, сом, толостолоб, бяла риба, уклей, костур, червеноперка и др.

Недалеч от яз. Кърджали се намира Халката - изумителен скален феномен, който разкрива разкошна гледка към самия язовир и околните хълмове.

На около 28 км от Сполука може да бъде посетена Крепостта Кривус, построена през X век, за да защитава областта около река Арда в източната част на Родопите. Изключително интересни са останките от крепостни стени, достигащи до 5 метра, като и бойните кули, входът на крепостта и останките от древна църква, построена в самия център на крепостта.

Съвсем близо до Крепостта Кривус, на скалист полуостров на левия бряг на река Боровица, може да бъде посетена и Крепостта Патмос, също датираща от X век. Най-голям интерес за туристите представлява западната стена на крепостта, която е най-добре запазена. След поредица от археологически проучвания в крепостта са открити останки от трикорабна базилика и кула.

Източници:   http://bg.wikipedia.org   www.bg.guide-bulgaria.com
Снимки: www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: