ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Стражец

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Стражец

Стражец е село в Южна България. То се намира в община Крумовград, област Кърджали.

Селото се намира на 40 км от общинския център Крумовград, на 88 км от град Кърджали и на 328 км от столицата София. В непосредствена близост от 7 км се намира село Горни Юруци.

Стражец се намира на около 382 м надморска височина. Това, в голяма степен, определя както климата, така и релефа на района. Климатът е мек през зимата и горещ през лятото. Местността е осеяна с възвишения и хълмове. 

Старото име на Стражец е Чукурите. До Балканските войни жителите на Чукурите са турцизирани помаци, запазили българските обичаи и имена. През 1913 година селото се изселва в Турция. Заселено е отново през 1920-те години от български бежанци от Беломорска Тракия, прогонени от гръцкото правителство.
Чукурите е преименувано на Стражец през март 1981 година.

Основното препитание на жителите на района е тютюнопроизводството, тъй като почвата в района е много подходяща за това. Също така са се отглеждали овце и крави. Мобилните оператори имат покритие на територията на Стражец. Селото е електрифицирано и водоснабдено. Най-близкото основно училище е в село Аврен на около 28 км от Стражец. Там са и най-близките читалище, църква, параклис и целодневна детска градина. Най-близката пощенска станция е в с. Черничево на около 18 км, а най-близката многопрофилна болница – в гр. Кърджали.

Районът на селото е подходящ за развитие на ловния туризъм, тъй като има диви свине и сърни. Други представители на животинския свят, които се срещат тук, са вълк, лисица, таралеж и застрашените в последно време от изчезване костенурки. Напоследък голяма популярност придобива планинското колоездене, тъй като районът е харесван за това от познавачите в този спорт.

ТУРИЗЪМ И ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ

Една от най-големите забележителности в района на Стражец, е църквата „Св. Николай Чудотворец” в село Аврен. Други забележителности в село Аврен са: параклисът, построен на мястото на разрушената църква в м. Селището; старата църква „Св. Илия”– при нея е и най-старото училище.

В селото има Паметник на загиналите по време на Балканската война.

Туристически интерес представлява и груповия паметник на културата с местно значение в Крумовград - това са къщи на ул. "Съединение" в историческата зона на гр. Крумовград, тютюневи складове и джамията "Сейтляр Джамиси", строена през 1855 година.

За културно-историческото наследство на община Крумовград свидетелстват над 2 хиляди експоната, подредени в музейна сбирка с изложбена площ 250 кв. м и обособени в отдели археология, нова история и етнография. Сбирката е открита през 1971 година и се помещава в сграда строена през 1901 година, която е обявена за паметник на културата.

Източници: http://bg.wikipedia.org  
Снимки:  http://www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: