ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Вождово

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Вождово

Вождово е село в Южна България. Намира се в община Черноочене, Област Кърджали.

Отстои на 4 км източно от от с. Черноочене, на 18 км северно от гр. Кърджали, на 35 км югозападно от гр. Хасково и приблизително на 232 км югоизточно от столицата София.

Село Вождово се намира в Източните Родопи, на надморска височина от около 492 м. Релефът е планински, а климатът се характеризира с топло лято и студена зима. Има редовен транспорт до околните населени места.

Населението наброява приблизително 100 души.

Тук има хранителен магазин и кафене. Най-близките здравни и учебни заведения, детски градини, полицейско управление и пощенска станция са в село Черноочене.

ТУРИЗЪМ

В село Пчеларово /6 км северно/ могат да бъдат посетени няколко забележителности:

  • Църквата "Света Параскева", популярна сред населението като "Света Петка". Постройката на камбанарията е оригинална – 6-стенен купол с кръст върху кръгли колони. Край храма има старо килийно училище и голяма чешма, край която могат да се видят следи от малък параклис. Църквата е действаща и е обявена за паметник на културата.
  • Средновековната крепост в местността Градището, разположена непосредствено край пътя за гр. Хасково. Крепостта е обявена за паметник на културата с местно значение. Обектът е леснодостъпен и приятен за посещение.
  • Етнографски музей, който представя битова сбирка – носии, оръдия на труда и др.

Любителите на риболова могат да се възползват от язовирите Пчеларово и Петелово, близо до село Пчеларово, както и от яз. Даскалово 1 и яз. Даскалово 2 при село Даскалово /12 км северозападно/.

На около 12 км в посока североизток, при село Бели пласт, се намира природният феномен Каменните гъби. Местните го наричат Мантаркая. Скалните образувания с формата на гъби са изваяни в риолитови вулкански туфи. Местността е обявена за природна забележителност през 1974 г.

Източници: Мирела, www.wikipedia.org, http://bg.guide-bulgaria.com
Снимки: http://www.kebapce.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: