ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Божурци

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Божурци

Божурци е село в Южна България. То се намира в община Черноочене, Област Кърджали.

Отстои на около 3 км западно от с. Черноочене, на около 17 км северно от гр. Кърджали, на около 34 км югозападно от гр. Хасково, на около 83 км югоизточно от гр. Пловдив и на около 253 км югоизточно от столицата София.

Населението наброява около 245 души.

Селото се намира в Източните Родопи, на надморска височина от около 564 м. За климата в района са характерни горещо лято и мека зима.

На около 19 км южно от с. Божурци се намира язовир Кърджали.

Божурци е с добри транспортни връзки, електрифицирано и  водоснабдено.

Най-близката поликлиника, здравна служба, училище, детска градина, читалище и библиотека се намират в с. Черноочене, а най-близката многопрофилна болница е в гр. Кърджали.

Туризъм

В района има много природни забележителности, привличащи туристи от цялата страна. Една от тях е язовир Кърджали, който през лятото е чудесно място за почивка, плаж, практикуване на водни спортове и риболов. Язовирът е един сред най-големите в страната.

Интерес представлява и средновековният комплекс Перперикон (на около 19 км югоизточно от селото), за който се предполага, че е тракийско светилище на бог Дионис. Комплексът е част от Стоте национални туристически обекта.

Текст: Мирела
Снимки: www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: