ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Метлика

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Метлика

Метлика е село в Южна България. То е част от община Крумовград, област Кърджали.

Отстои на 19 км югозападно от Крумовград, на 40 км югоизточно от областния център Кърджали и на около 281 км в същата посока от столицата София. Съседното село Токачка е разположено на 8 км югозападно.

Разположено е в Източните Родопи, в район с полупланински и хълмист релеф на надморска височина около 290 м. Попада в преходно-средиземноморската климатична зона. Зимите са сравнително меки, а летата - продължителни и горещи.

Тук живеят около 120 души.

В близост до селото преминава международен път, част от транспортен коридор №9 Кърджали - Маказа - Александруполис - важна пътна артерия за Южна България, която има голям принос за икономическото развитие на региона.

Метлика има относително добре развита инфраструктура - повечето улици са асфалтирани, има изградени електропреносна и водоснабдителна мрежи. Автобусен транспорт го свързва с Крумовград.

Най-близо разположените основно училище и читалище се намират в село Токачка, а средно училище ще намерите в Крумовград. Отново там се намира и най-близката детска градина. Медицинска помощ може да бъде получена на територията на село Токачка, където има един общопрактикуващ лекар. Многопрофилна болница има в общинския град Крумовград. 

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ И ТУРИЗЪМ

Една от най-интересните забележителности, която може да бъде посетена на около 23 км североизточно, в село Рогач, е  Скалната гробница - светилище, по-известна сред местните жители като Гую или Кую. Светилището е разположено на десния бряг на река Крумовица. Мястото е почитано като свещено, тъй като на скалите са открити две малки дупки, наподобяващи човешки стъпки. Тези следи са наречени "Стъпките на Али" (мюсюлмански светец).

На около 7 км югозападно от Метлика, в землището на село Рибино, се намира местността "Рибино", обявена за защитена с цел опазване популации на защитени и застрашени от изчезване видове животни и растения, както и за опазване на карстов ландшафт, включващ скални масиви, извори и пещери.

На 19 км в посока югоизток, в местността Църквището до село Лимец, се намира светилището на Сабазий - богът на Слънцето. Светилището има кръгла форма, строено е с ломени камъни, без спойка от хоросан.

Изключително интересни са архитектурните забележителности на територията на Крумовград. В града могат да бъдат видени останки от крепостна стена, част от основите на укрепено селище, джамията "Сейтляр джамиси", строена през 1855 г. на основите на стара талпена джамия от XVI - XVIII в. и смятана за една от основните причини за възникването на града и околните населени места, както и музейна сбирка, включваща над 2 000 експоната, разположена в къща - паметник на културата.

Традиционните културни празници "Крумовградски светлини", провеждани ежегодно в навечерието на 24 май в Крумовград, са особено атрактивни и от години привличат български и чуждестранни туристи.

Източници: www.krumovgrad.bghttp://bg.guide-bulgaria.com
Снимки: http://imagesfrombulgaria.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: