ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Чобанка

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Чобанка

Чобанка е село в Южна България. То се намира в община Момчилград, област Кърджали.

Отстои на 8 км североизточно от гр. Момчилград, на около 23 км югоизточно от областния град Кърджали, на 68 км югозападно от гр. Хасково и на около 264 км югоизточно от столицата София.

Селото се намира в Източните Родопи на надморска височина от около 506 м. Климатът е умереноконтинентален до средиземноморски. Характерни са меките зими и горещите лета. 

Тук живеят приблизително 230 души.

Чобанка е водоснабдено и електрифицирано селище. Инфраструктурата е уредена с частично асфалтирани и осветени улици. Тук има кметско наместничество и хранителен магазин. Основно училище, целодневна детска градина и читалище ще намерите в близкото село Равен /1 км североизточно/. За здравето на населението се грижат един общопрактикуващ лекар и един стоматолог отново там. Най-близките специализирани здравни заведения са в гр. Момчилград.

ТУРИСТИЧЕСКИ ОБЕКТИ

Районът около село Чобанка е богат на интересни природни забележителности:

Край село Равен може да бъде посетен природният феномен „Вкаменената гора”. Той се намира в дълбок дол, наричан от местните хора "Габъз дере". Обектът е обявен за защитен в категория „природна забележителност”. Представлява вкаменили се дървета и е на възраст от около 30 милиона години. През летните месеци „Вкаменената гора” често е посещавана от биолози, природолюбители и екотуристи.

Резерватът „Боровец”, намиращ се отново до Равен, е един от четирите резервата в Източните Родопи и е с национално значение. Обявен е за защитен обект с цел опазване на най-източното естествено находище на черен бор. Флората е доста добре проучена – срещат се черен бор, вергилиев дъб, космат дъб, дива круша, дива ябълка, червена хвойна и др., както и представители на фауната, някои от които са в Червената книга на България и защитени в европейски и световен мащаб.

Само на 5 км източно, край село Татул, се намира Археологическата забележителност "Светилището на Орфей" - една от най-забележителните архитектурни находки на съвремието ни. Комплексът се състои от древно езическо светилище и средновековна крепост.

В село Биволяне /10 км североизточно/ се намира алианският комплекс „Емалъ баба“. Той е един от най-ранните на територията на Източните Родопи – изграден е през XVII век. Надпис в двора край гробницата гласи, че там е погребан Гюнер баба – син на бекташийския отец Емалъ баба, чието име носи комплексът. Гробницата е с шест гроба под един покрив и осмостенна розета на тавана. В съседство, в отделно помещение е гробът на Фатма – съпругата на пророка Али, почитана като покровителка на майчинството и децата. На това място, в началото на месец септември се провежда най-големият събор на алианите в тази част на Родопите.

Текст: Мирела, http://bg.guide-bulgaria.comhttp://rhodopes-gallery.comhttp://www.seecorridors.eu
Снимки: www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: