ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Царевец

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Царевец

Царевец е село в Южна България. Намира се в община Кърджали, област Кърджали.

В България има още три населени места със същото наименование - в община Свищов, област Велико Търново, в община Мездра, област Враца и в община Добрич, област Добрич.

Отстои на 4 км северно от гр. Кърджали, на 48 км югозападно от гр. Хасково, на 69 км в същата посока от Димитровград и на 244 км югоизточно от столицата София.

Царевец се намира в покрайнините на град Кърджали, в Източните Родопи на около 350 м надморска височина. Климатът е преходно-средиземноморски, с горещо лято и мека зима.

Населението е приблизително 215 души.

Царевец  е електрифицирано и водоснабдено село с относително добра инфраструктура. Тук има кметство. Учебни и болнични заведения, както и детски градини има в гр. Кърджали. Редовен автобусен транспорт го свързва с областния център.

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ И ТУРИЗЪМ

В Кърджали можете да посетите:

  • Регионален исторически музей;
  • Художествена галерия "Станка Димитрова" с експозиция от над 2000 творби - ценни колекции от икони и възрожденски щампи, живопис, графика и скулптура. 
  • Архитектурен комплекс "Старият град", състоящ се от старинни къщи, най-известните от които са "Керимовата къща", "Къщата на архитектите" и др.

Само на 8 км югоизточно от Царевец, в село Зимзелен, се намира скалният феномен Вкаменената сватба (или Каменната сватба), който представлява група естествени скални образувания от фигури с височина до 10 метра, наподобяващи сватбено шествие. Обектът е обявен за природна забележителност, а до него може да се достигне и по маркирана екологична пътека.

В село Бели пласт /22 км североизточно/ може да посетите природния феномен Каменните гъби. Местните го наричат Мантаркая. Скалните образувания с формата на гъби са изваяни в риолитови вулкански туфи. Местността е обявена за природна забележителност през 1974 г.

Високо в скалите, на около 24 км североизточно от Царевец, се издига археологическият комплекс Перперикон, за който се предполага, че е бил светилище на древногръцкия бог Дионис.

Текст: Мирела, http://www.kardjali.bg/http://www.kardzhali-tourism.info
Снимки: www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: