ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Тополка

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Тополка

Тополка е село в Южна България. То е част от община Крумовград, област Кърджали.

Отстои на 17 км югозападно от Крумовград, на 49 км югоизточно от Кърджали и приблизително на 289 км в същата посока от столицата София.

Разположено е в район с полупланински релеф на приблизителна надморска височина от 600 м. Климатът е преходно-средиземноморски, което обуславя меката зима и продължителното, горещо лято.

Постоянното население на Тополка е около 70 души.

Селото се намира само на около 18 км от държавната граница с Гърция, в непосредствена близост до прохода Маказа, през който преминава международният път част от Транспортен коридор №9 Кърджали - Маказа - Александруполис. Тази важна пътна артерия има голям принос за икономическото развитие на региона.

Село Тополка има сравнително добра инфраструктура - повечето улици са асфалтирани, има изградени електропреносна и водоснабдителна мрежи, мобилните оператори имат покритие. До Тополка има автобусен транспорт.

Най-близкото основно училище се намира в съседното село Токачка /3 км югозападно от Тополка/. Медицинска помощ може да бъде получена отново там, тъй като на територията на Токачка работи един общопрактикуващ лекар. Най-близката многопрофилна болница е в общинския град Крумовград, където се намират и най-близките средно училище и детска градина.

 

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ И ТУРИЗЪМ

Една от най-интересните забележителности, която може да бъде посетена на около 19 км североизточно, в село Рогач, е  Скалната гробница - светилище, по-известна сред местните жители като Гую или Кую. Светилището е разположено на десния бряг на река Крумовица. Мястото е почитано като свещено, тъй като на скалите са открити две малки дупки, наподобяващи човешки стъпки. Тези следи са наречени "Стъпките на Али" (мюсюлмански светец).

На около 10 км северозападно от Тополка, в землището на село Рибино, се намира местността "Рибино", обявена за защитена с цел опазване популации на защитени и застрашени от изчезване видове животни и растения, както и за опазване на карстов ландшафт, включващ скални масиви, извори и пещери.

Изключително интересни са архитектурните забележителности на територията на Крумовград. В града могат да бъдат видяни останки от крепостна стена, част от основите на укрепено селище, джамията "Сейтляр джамиси", строена през 1855 г. на основите на стара талпена джамия от XVI - XVIII в. и смятана за една от основните причини за възникването на града и околните населени места, както и музейна сбирка, включваща над 2 000 експоната, разположена в къща - паметник на културата.

Традиционните културни празници "Крумовградски светлини", провеждани ежегодно в навечерието на 24 май в Крумовград, са особено атрактивни и със своя колорит от години привличат български и чуждестранни туристи.

Източници: www.krumovgrad.bg, www.bg.guide-bulgaria.com
Снимки: www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: