ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Токачка

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Токачка

Токачка е село в Южна България. Намира се в община Крумовград, област Кърджали.

Отстои на 17 км югозападно от Крумовград, на 47 км югоизточно от Кърджали и на около 310 км от столицата София.

Разположено е в район с полупланински и хълмист релеф на надморска височина около 250 м. Климатът е преходно-средиземноморски, зимите са сравнително меки, а летата са продължителни и горещи.

Населението на село Токачка е около 245 души.

Токачка се намира само на около 15 км от държавната граница с Гърция, в непосредствена близост до прохода Маказа, през който преминава международният път част от Транспортен коридор №9 Кърджали - Маказа - Александруполис. Тази важна пътна артерия има голям принос за икономическото развитие на региона.

Селото има относително добра инфраструктура - повечето улици са асфалтирани, има изградени електропреносна и водоснабдителна мрежи. Село Токачка е включено в системата за автоматично телефонно избиране. До Токачка има автобусен транспорт. 

В Токачка има джамия, функциониращо читалище, основно училище и заведение. Най-близо разположената гимназия се намира в Крумовград. Медицинското обслужване в селото е поето от един общопрактикуващ лекар, а най-близката многопрофилна болница е разположена в Крумовград.

Тютюнът е основната култура, която осигурява препитание на населението. Животновъдството също е добре развито.

 

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ И ТУРИЗЪМ

На 22 км в посока североизток, близо до село Рогач, може да бъде посетена една изключително интересна археологическа находка - Скална гробница - светилище, по-известна сред местните жители като Гую или Кую. Светилището е разположено на десния бряг на река Крумовица. Мястото е почитано като свещено, тъй като на скалите са открити две малки дупки, наподобяващи човешки стъпки. Тези следи са наречени "Стъпките на Али" (мюсюлмански светец).

Архитектурните забележителности на територията на Крумовград също представляват интерес за туристи. В града могат да бъдат видяни останки от крепостна стена, част от основите на укрепено селище, джамията "Сейтляр джамиси", строена през 1855 г. на основите на стара талпена джамия от XVI - XVIII в. и смятана за една от основните причини за възникването на града и околните населени места, както и музейна сбирка, включваща над 2 000 експоната, разположена в къща - паметник на културата.

Традиционните културни празници "Крумовградски светлини", провеждани ежегодно в навечерието на 24 май, са особено атрактивни и със своя колорит от години привличат български и чуждестранни туристи.

Източници: www.krumovgrad.bg
Снимки: www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: