ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Тихомир

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Тихомир

Тихомир е село в Южна България. Намира се в община Кирково, област Кърджали.

Отстои на 35 км източно от Кирково, на 61 км югоизточно от Кърджали и на около 301 км югоизточно от столицата София. Крумовград се намира на 31 км в посока североизток.

Разположено е в район с хълмисто-предпланински релеф на надморска височина около 520 м. Климатът е преходно-средиземноморски, зимите са сравнително меки, а летата са продължителни и горещи.

Тук живеят около 1200 души.

Селото е сравнително добре уредено, главните улици са асфалтирани и осветени, електрифицирано и водоснабдено е. Всички мобилни оператори имат покритие. В село Тихомир има и интернет. Редовен автобусен транспорт го свързва с общинския център и съседните села. 

Тихомир се намира само на 5 км от държавната граница с Гърция и на 10 км от  Европейски път Е-85, част от трансевропейски транспортен коридор №9 - важна пътна артерия с голям принос за икономическото развитие на региона.

Тук има функциониращи кметство, основно училище, читалище и обединено детско заведение. Освен това селото разполага с шивашки цех, магазин и заведение. За здравето на местните се грижат един общопрактикуващ лекар и един стоматолог. Многопрофилна болница ще намерите в Крумовград.

 

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ И ТУРИЗЪМ

В близост до село Тихомир се намират два моста от Римско време, дело на местни майстори, владеещи до съвършенство изкуството на каменната зидария. В землището на селото има 4 средновековни български некропола, където са открити накити, съдове и др.

На 29 км в посока северозапад, в село Старейшино, може да бъде посетена Kуполната гробница "Пунар Кая", което в превод от турски означава Скален кладенец. От гробницата извира вода, която се събира в два каменни басейна изсечени в скалата пред нея. Гробницата се почита сред местното население като свещена, тъй като съществува поверие, че мястото и водата, изтичаща от гробницата, са с лечебни свойства.

В село Крилатица, на 35 км северозападно, може да бъде посетена късноантична и средновековна крепост в местността Асара, обявена през 1996 г. за археологически паметник на културата.

В село Бенковски, на около 43 км западно, могат да бъдат посетени няколко забележителности:

  •  реновираната джамия в центъра на селото, където се събират за молитви мюсюлмани от целия регион;
  •  вековният зимен дъб, на възраст над 200 години, обявен за защитен природен обект;
  • скалиста местност, където в продължение на векове природните стихии са изваяли огромните камъни в различни причудливи скални форми на животни и растения, най-интересните от които са"Крокодила", "Гъбата", "Лъвската глава" и др.

На 40 км в посока югозапад се намира връх Вейката- най-южната точка на България, както и защитената местност Вейката, представляваща планински район покрит с мезофилни гори, включващи застрашени естествени хабитати. От върха може да се види Бяло море.

Източници: http://tihomir.selo.bghttp://bg.guide-bulgaria.comhttp://bg.wikipedia.org
Снимки: http://www.panoramio.com, интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: