ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

С. Стремци

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Стремци

Стремци е село в Южна България. Намира се в община Кърджали, област Кърджали.

Отстои на 13 км североизточно от гр. Кърджали, на 88 км западно от гр. Свиленград, на 235 км югозападно от гр. Бургас, на 89 км югоизточно от гр. Пловдив и на 236 км в същата посока от столицата София. Има редовен автобусен транспорт до гр. Кърджали и съседните населени места.

Населението е приблизително 600 души.

Селото е разположено в Източните Родопи, на 353 м надморска височина. В близост преминава Перперешка река, която се влива в язовир Студен кладенец. Районът е планински, с полегати склонове.

Климатът е преходно-средиземноморски, с горещо лято, топла пролет, продължителна есен и мека зима.

Селото е добре устроено, електрифицирано, водоснабдено и с изградени комуникационни мрежи. Има кметство, пощенски клон, основно училище, детска градина, общопрактикуващ лекар, стоматолози, читалище с информационен център и библиотека, спортна зала, бензиностанция и други търговски обекти.
Към училището са създадени отряд "Млад огнеборец" и спортен клуб по борба "Крепост".
Най-близките болници са в общинския и областен град Кърджали.

Преобладаващата част от населението е заето в земеделието (тютюнопроизводство, зеленчукопроизводство, животновъдство) и текстилния отрасъл.

Забележителности и туризъм

В Стремци може да посетите древните рудници за добив на злато, известни като пещерата "Иниклер". Намират се на около 200 м от пътя Кърджали-Хасково, малко след микроязовира между селата Рани лист и Стремци. Минните изработки са изсечени в изключително здрави скали без използване на крепеж и следват рудоносната жила, поради което наподобяват лабиринт. В края на галериите има малко езеро. Обектът е лесен за откриване, но не е препоръчително да се влиза без водач, познаващ разположението на галериите.

На около 8 км разстояние от селото се намира и историческата забележителност Перперикон - археологически комплекс, състоящ се от голямо мегалитно светилище, паметници от Античността и средновековна крепост.

Източници: http://www.kardjali.bg/, http://www.kardzhali-tourism.infohttp://ou-stremtci.com
Снимки: www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: