ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Софийци

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Софийци

Софийци е село в Южна България. То се намира в община Момчилград, област Кърджали.

Отстои на 11 км северозападно от Момчилград, на около 15 км южно от областния град Кърджали, на около 59 км югозападно от гр. Хасково и на около 255 км югоизточно от столицата София.

Селото се намира в Източните Родопи на надморска височина от около 290-360 м. Климатът е умереноконтинентален до средиземноморски. Характерни са меките зими и горещите лета. В близост до селото преминава река Върбица. 

Тук живеят приблизително 109 души, по данни от последното преброяване от 2010.

Софийци е водоснабдено и електрифицирано селище. Близостта на общинския център обуславя сравнително добрата му инфраструктура, уредена с частично асфалтирани и осветени улици. Земите около селото са подходящи за отглеждане на тютюн, лозя, овощни и зърнени култури. Тук има хранителен магазин. Най-близките полицейско управление, училища, детски градини, ясли и здравни заведения са в гр. Момчилград. 

Забележителности и туризъм

 

През 2009 екип археолози открива при село Върхари (на около 5 км) останки на древно селище. Хипотезата свързва селището с легендарната Троя и предположението, че праотците на троянците, познати ни от Троянската война, описана от Омир в "Илиада", са преселници от Източните Родопи. Тази теория все още не е доказана.

В района могат да бъдат посетени още:

Археологическа забележителност "Светилище на Орфей"
На около 18 км източно, при село Татул, се намира археологическата забележителност "Светилище на Орфей" в местността Кая башъ /в превод от турски - Каменна глава/. Светилището е започнато в края на Бронзовата епоха. Археолозите смятат, че още преди 3500 години канарата край Татул е била почитана като хероон – светилище на обожествен след смъртта си тракийски цар.

Природен феномен „Вкаменената гора”
Намира се в землището на с. Равен /на около 16 км източно от Софийци/ и е обявена за защитен обект в категория „природна забележителност”. Представлява вкаменили се дървета и е на възраст от около 30 милиона години. През летните месеци „Вкаменената гора” често е посещавана от биолози, природолюбители и екотуристи.

Старата джамия
Джамията се намира в град Момчилград и е построена преди около 300 години. През тези години винаги е бил действащ религиозен храм. Тя е единствената джамия в областта с две минарета и събира за молитва стотици вярващи.

Източници: http://bg.guide-bulgaria.com    http://momchilgrad.bg/     http://bg.wikipedia.org
Снимки: http://www.panoramio.com/

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: