ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Синигер

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Синигер

Синигер е село в Южна България. То е част от община Крумовград, област Кърджали.

Отстои на 21 км югоизточно от гр. Крумовград, и съответно на 69 и 310 км в същата посока от гр. Кърджали и столицата София. Съседното село Черничево се намира на около 7 км в посока юг.

Селото се намира в южната част на Източните Родопи. Релефът на местността е хълмист и полупланински. Надморската височина е 550 м. Попада в зона със средиземноморско климатично влияние. Зимите са сравнително меки, а лятото е продължително и горещо.

Населението на селището е приблизително 50 души.

Село Синигер е сравнително добре устроено – водоснабдено и електрифицирано. Най-близките църква, джамия, пощенска станция и читалище се намират в село Черничево. Медицинска помощ може да бъде получена от общопрактикуващия лекар в село Аврен /15 км югозападно от Синигер/. Там се намира и най-близкото основно училище. Многопрофилна болница и средно училище ще намерите в гр. Крумовград.

Синигер е с добри транспортни връзки. Намира се на 11 км от Българо-гръцката граница, а наблизо преминава транспортен коридор № 9 Кърджали-Маказа-Александруполис.

Тютюнът е основната култура, която осигурява средства за препитание на голяма част от населението. Животновъдството също е добре развито.

 

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ И ТУРИЗЪМ

Всяка година в съседното село Черничево около 21 август се провежда редовен селски събор, който събира хора от региона.

Сред природните забележителности се откроява Бяла река, която извира в близост до Черничево. Тя е първата обявена зона от екологичната мрежа "НАТУРА 2000" в Източните Родопи. С чистата си вода и бели камъни, реката напълно оправдава името си. По протежение на течението си, тя образува забележителни природни феномени, наречени "Меандрите на Бяла река".

Близо до Синигер има и два микроязовира, подходящи за риболов и едно от многото "чакала" за отстрел на едър дивеч.

Източници:   www.krumovgrad.bghttp://bg.guide-bulgaria.com 
Снимки: www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: