ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Седефче

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Седефче

Седефче е село в Южна България. То е част от община Момчилград, област Кърджали.

Отстои на 23 км югоизточно от Момчилград, на 38 км в същата посока от областния център Кърджали, на 20 км югозападно от Крумовград и на около 279 км югоизточно от столицата София. Съседното село Токачка е разположено на 9 км южно.

Разположено е в Източните Родопи, в район с полупланински и хълмист релеф на надморска височина около 329 м. Попада в преходно-средиземноморската климатична зона. Зимите са сравнително меки, а летата - продължителни и горещи.

Към Седефче принадлежат още махалите Пърпори и Снегово. Тук живеят около 180 души.

В близост до селото преминава международен път, част от транспортен коридор №9 Кърджали - Маказа - Александруполис - важна пътна артерия за Южна България, която има голям принос за икономическото развитие на региона.

Седефче има относително добре развита инфраструктура - повечето улици са асфалтирани, има изградени електропреносна и водоснабдителна мрежи. Автобусен транспорт го свързва с околните селища.

Тук има джамия и магазин. Най-близо разположените основно училище и читалище се намират в село Токачка, а средни училища и детски градини ще намерите в Момчилград и в Крумовград. Медицинска помощ може да бъде получена на територията на село Токачка, където има един общопрактикуващ лекар. Многопрофилни болници има както в общинския център Момчилград, така и в Крумовград. 

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ И ТУРИЗЪМ

Една от най-интересните забележителности, която може да бъде посетена на около 26 км североизточно, в село Рогач, е  Скалната гробница - светилище, по-известна сред местните жители като Гую или Кую. Светилището е разположено на десния бряг на река Крумовица. Мястото е почитано като свещено, тъй като на скалите са открити две малки дупки, наподобяващи човешки стъпки. Тези следи са наречени "Стъпките на Али" (мюсюлмански светец).

На около 9 км югозападно от Седефче, в землището на село Рибино, се намира местността "Рибино", обявена за защитена с цел опазване популации на защитени и застрашени от изчезване видове животни и растения, както и за опазване на карстов ландшафт, включващ скални масиви, извори и пещери.

На 10 км в посока север, при село Звездел, се намира средновековната крепост Асара, изградена през ХI-XII век и служила за охрана на рудник Звездел, в който се е добивало злато и сребро. Най-ценната находка от извършените археологически изследвания на обекта са откритите в параклиса уникални медальони - част от икона, украсена със златен обков.

Източници: Мирела, http://bg.guide-bulgaria.com
Снимки: http://www.panoramio.com/

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: