ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Постник

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Постник

Постник е село в Южна България. То се намира в община Момчилград, област Кърджали.

Отстои на 22 км североизточно от гр. Момчилград, на 37 км югоизточно от областния град Кърджали, на около 81 км южно от гр. Хасково и приблизително на 277 км югоизточно от столицата София. Има редовен автобусен транспорт до съседните населени места.

Селото се намира в Източните Родопи на надморска височина от около 400 м. Kлиматът e умереноконтинентален до средиземноморски. Характерни са меките зими и горещите лета. 

Тук живеят приблизително 195 души.

Постник е водоснабдено и електрифицирано селище. Инфраструктурата е уредена с частично асфалтирани улици. Най-близките основно училище, читалище и целодневна детска градина са в село Нановица, разположено на 5 км в посока юг.

Медицинска помощ може да бъде получена от един общопрактикуващ лекар и един стоматолог в село Равен /13 км югозападно/. Най-близките специализирани здравни заведения са в гр. Момчилград. 

ТУРИСТИЧЕСКИ ОБЕКТИ

Близо до село Постник, на надморска височина от 879 м, се извисява връх Свети Илия, който е подходящ за туристически разходки.

Близо до селото се намира и Текето на Ахат баба - сунитски светец, воин на правата вяра, надарен с магическа сила и способности, почитан от алианското население в района.

В близкото село Нановица има ловно стопанство, което е една от най-посещаваните дестинации за любителите на лова. Тези, които предпочитат риболова, пък могат да се възползват от едноименния язовир, разположен до Нановица.

В село Татул, разположено на около 9 км югозападно от Постник се намира археологическата забележителност  "Светилище на Орфей" в местността Кая башъ /в превод от турски - Каменна глава/. Светилището е започнато в края на Бронзовата епоха. Археолозите смятат, че още преди 3500 години канарата край Татул е била почитана като хероон – светилище на обожествен след смъртта си тракийски цар. Орфеевото светилище е било известно в цял свят както преди, така и след Христа. При приемането на християнството в Родопите в края на IV в. богатият комплекс е преустроен в светско имение. Така той съществува чак до ХI-ХII в., когато става собственост на известната византийска фамилия на Палеолозите и днес се превръща в една от най-забележителните архитектурни находки на съвремието ни.

При село Равен интересен за посещение е природният феномен „Вкаменената гора”. Той се намира в дълбок дол, наричан от местните хора "Габъз дере". Обектът е обявен за защитен в категория „природна забележителност”. Представлява вкаменили се дървета и е на възраст от около 30 милиона години. През летните месеци „Вкаменената гора” често е посещавана от биолози, природолюбители и екотуристи.

Текст: Мирела, http://bg.guide-bulgaria.comhttp://tourism.kardzhali.org/
Снимки: www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: