ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Полянец

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Полянец

Полянец е село в Южна България. Намира се в община Джебел, област Кърджали.

Отстои на 10 км югоизточно от Джебел, на 32 км югозападно от Кърджали, на 28 км в същата посока от Момчилград и на около 272 км югоизточно от столицата София.

Разположено е в Източните Родопи, в близост до река Върбица, на надморска височина от около 303 м. Климатът е планински. Зимата е мека и снежна, лятото е прохладно и влажно, а есента - продължителна и топла.

Тук живеят около 130 души.

Селото е сравнително добре уредено, главните улици са асфалтирани и осветени, електрифицирано и водоснабдено е. Има покритие на мобилните оператори и автобусен транспорт до общинския център.

Тук има джамия и магазин. Най-близките читалище, гимназия и целодневна детска градина са в Джебел. Отново там можете да получите и специализирана медицинска помощ. Многопрофилна болница ще намерите в Момчилград.

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ И ТУРИЗЪМ

До село Воденичарско /17 км северозападно/ се намира Крепостта "Мал Асар". Разположена е на немного висок скалист и остър връх. Построена е през VI век, а по-късно, през XI век е била достроена и подсилена. До нея има така наречената "вятърна скала" с отвор, през който хората от околностите имат обичая да се промушват всеки Гергьовден.

Там е разположен и интересният геоложки феномен Счупената планина. Той представлява висок, прекъснат през средата хълм, малко преди началото на резерват “Чамлъка”. Лявата част на хълма е отместена и потънала спрямо дясната на разстояние около 600 м. Разликата във височината е около 80 м. Счупването е резултат от тектонско отместване.

Само на 13 км в посока югозапад, близо до село Устрен, се намира Средновековната крепост Устра. Строена е през X век - предполага се, че при управлението на Константин VII Порфирогенет - 913 - 959 г. Укреплението е имало 3 охранителни кули, които са били с по три етажа и са имали вътрешни стълбища (част от тях запазени и до днес). При направените археологически проучвания на обекта са открити множество метални предмети, глинени съдове, медни монети.

Източници: http://www.dzhebelbg.com, http://bg.wikipedia.org, http://bg.guide-bulgaria.com
Снимки: http://www.panoramio.com/

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: