ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Подкова

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Подкова

Подкова е село в Южна България. Намира се в община Кирково, област Кърджали.

Отстои на 10 км североизточно от Кирково, на 35 км южно от Кърджали, на 20 км в същата посока от Момчилград и на около 276 км югоизточно от столицата София. Село Чорбаджийско се намира само на 3 км в посока юг.

Разположено е в район с хълмисто-предпланински релеф на надморска височина около 331 м. Климатът е преходно-средиземноморски, зимите са сравнително меки, а летата са продължителни и горещи. В непосредствена близост до селото преминава река Върбица.

Тук живеят около 360 души.

Селото е добре уредено, улиците са асфалтирани, електрифицирано и водоснабдено е. Всички мобилни оператори имат покритие. Редовен автобусен транспорт го свързва с общинския център и съседните села. Освен това, в село Подкова се намира най-южната жп гара на територията на България, която обслужва 7 населени места.

Подкова се намира на Европейски път Е-85, част от трансевропейски транспортен коридор №9 - важна пътна артерия с голям принос за икономическото развитие на региона.

Най-близките средно училище, читалище, джамия и целодневна детска градина са в село Чорбаджийско. Там ще намерите и банков клон, пощенска станция, магазин и заведение. За здравето на населението се грижат един общопрактикуващ лекар и двама стоматолози, а най-близката поликлиника се намира в Кирково. Многопрофилна болница ще намерите в Момчилград.

 

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ И ТУРИЗЪМ

В Подкова може да бъде посетена джамията на седемте моми - една от най-старите джамии в България. Построена е без използването на нито един пирон. Според легендата тя е била построена от 7 момичета, чиито любими не са се завърнали от война. Продали си цялата зестра, за да закупят материалите и за една вечер построили джамията. Повече никой не ги е видял. Смята се че това е станало на 6 май и сега всяка година на този ден се събират хора от целия край в двора на джамията, чете се мевлид, коран и молитви, а гостите се гощават с пилаф.

Само на 4 км в посока север, в село Старейшино, може да бъде посетена Kуполната гробница "Пунар Кая", което в превод от турски означава Скален кладенец. От гробницата извира вода, която се събира в два каменни басейна изсечени в скалата пред нея. Гробницата се почита сред местното население като свещена, тъй като съществува поверие, че мястото и водата, изтичаща от гробницата, са с лечебни свойства.

В село Крилатица, на 10 км югозападно, може да бъде посетена късноантична и средновековна крепост в местността Асара, обявена през 1996 г. за археологически паметник на културата.

В село Бенковски, на около 18 км западно, могат да бъдат посетени няколко забележителности:

  •  реновираната джамия в центъра на селото, където се събират за молитви мюсюлмани от целия регион;
  •  вековният зимен дъб, на възраст над 200 години, обявен за защитен природен обект;
  • скалиста местност, където в продължение на векове природните стихии са изваяли огромните камъни в различни причудливи скални форми на животни и растения, най-интересните от които са"Крокодила", "Гъбата", "Лъвската глава" и др.

Всяка есен в съседното село Чорбаджийско се провежда традиционен събор "Сеид баба" - празник на селото.

Източници: http://www.kirkovo.bghttp://bg.guide-bulgaria.comhttp://www.kirkovo.com/
Снимки: http://www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: