ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Плазище

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Плазище

Плазище е село в Южна България. То се намира в община Джебел, област Кърджали.

Отстои на 5 км североизточно от Джебел, на около 17 км югозападно от областния град Кърджали, на 13 км западно от гр. Момчилград и на около 258 км югоизточно от столицата София.

Селото се намира в Източните Родопи на надморска височина от около 312 м. Климатът е умереноконтинентален до средиземноморски. Характерни са меките зими и горещите лета. Земите около селото са подходящи за отглеждане на тютюн, лозя, овощни и зърнени култури.

Тук живеят приблизително 180 души.

Плазище е водоснабдено и електрифицирано селище, което разполага и с интернет. Близостта на общинския център обуславя сравнително добрата инфраструктура на Плазище, уредена с частично асфалтирани и осветени улици.

Тук има читалище "Др. Емануил Рангелов", джамия и хранителен магазин. Най-близките полицейско управление, училища, детски градини и здравни заведения са в Джебел.

ТУРИСТИЧЕСКИ ОБЕКТИ

В района около селото могат да бъдат посетени следните природни и културни забележителности:

Природен феномен „Вкаменената гора”
Намира се в землището на с. Равен /на около 22 км североизточно от Плазище/ и е обявена за защитен обект в категория „природна забележителност”. Представлява вкаменили се дървета и е на възраст от около 30 милиона години. През летните месеци „Вкаменената гора” често е посещавана от биолози, природолюбители и екотуристи.

Резерват „Боровец”
Резерват „Боровец” /също на около 20 км от селото/ е един от четирите в Източните Родопи и е с национално значение. Обявен е за защитен обект с цел опазване на най-източното естествено находище на черен бор. Флората е доста добре проучена – срещат се черен бор, вергилиев дъб, космат дъб, дива круша, дива ябълка, червена хвойна и др., както и представители на фауната, някои от които са в Червената книга на България и защитени в европейски и световен мащаб.

Старата джамия
Джамията се намира в град Момчилград и е построена преди около 300 години. През тези години винаги е бил действащ религиозен храм. Тя е единствената джамия в областта с две минарета и събира за молитва стотици вярващи.

Текст: Мирела, http://bg.guide-bulgaria.com, http://momchilgrad.bg/, http://koziroga.blogspot.com
Снимки: www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: