ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Петлино

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Петлино

Петлино е село в Южна България. Намира се в община Кърджали, област Кърджали.

Отстои на 4 км югозападно от гр. Кърджали, на 16 км северозападно от гр. Момчилград, на 34 км източно от гр. Ардино и на 247 км югоизточно от столицата София.

Петлино е разположено в покрайнините на гр. Кърджали, на 345 м надморска височина. Районът е хълмист, с красиви панорамни гледки. Лятото е топло и горещо, а зимата - мека и краткотрайна.

Населението наброява приблизително 287 души.

Селото е електрифицирано, водоснабдено, с изградени комуникационни мрежи и редовен автобусен транспорт до Кърджали. В областния град има няколко учебни заведения, детски градини, читалища, пощенски клон, полицейско управление. Там се намира и най-близката многопрофилна болница.

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ И ТУРИЗЪМ

На 3 км от селото има вилно селище от затворен тип с 9 двуетажни еднофамилни къщи и плувен басейн, което е заселено предимно с турски и холандски граждани.

Петлино се намира на около 5 км от язовир Студен кладенец и на около 7 км от язовир Кърджали. През лятото язовирите са предпочитани дестинации за почивка, плаж и практикуване на водни спортове. Край тях има изградени много хотели, ресторанти, вили и къщи за гости. Интерес представляват и плаващите понтони-ресторанти с богато рибно меню.

В района могат да се посетят три от Стоте национални туристически обекта:

  • Регионалният исторически музей в гр. Кърджали;

В Кърджали можете да посетите още:

  • Художествена галерия "Станка Димитрова" с експозиция от над 2000 творби - ценни колекции от икони и възрожденски щампи, живопис, графика и скулптура. 
  • Архитектурен комплекс "Старият град", състоящ се от старинни къщи, най-известните от които са "Керимовата къща", "Къщата на архитектите" и др.

Текст: Мирела, http://bg.guide-bulgaria.comhttp://kardjali.hoteliinfo.com
Снимка: www.panoramio.comhttp://www.vila.bg

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: