ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Пеньово

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Пеньово

Пеньово е село в Южна България. Намира се в община Кърджали, област Кърджали.

Отстои на 9 км северозападно от гр. Кърджали, на 49 км югозападно от гр. Хасково, на 279 км в същата посока от гр. Бургас и на 245 км югоизточно от столицата София.

Намира се в Източните Родопи, на 617 м надморска височина. Районът е хълмист, с красиви панорамни изгледи. В непосредствена близост е до река Арда и язовир Кърджали. Климатът тук е преходно-континентален. Лятото е топло, а зимата - мека.

Населението наброява приблизително 160 души.

Селото е водоснабдено, електрифицирано и с добри транспортни връзки. Тук има кметство, магазин и кафе-аперитив. В съседното село Енчец /4 км южно/ се намират най-близките поща, здравна служба, читалище, училище и детска градина. Болнични заведения ще откриете в гр. Кърджали. 

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ И ТУРИЗЪМ

Край село Дъждовница /2 км западно/ могат да бъдат посетени интересни скални ниши. Издълбани са върху открояващи се монолитни скали, сред които наред с нишите има оригинални форми на изветряне, наподобяващи исполински фигури. Забелязват се от пътя, но подходът към тях е много труден.

В Дъждовница интерес представлява и новата каменна арт къща (наричана още Къща на Терлика), надградена върху старите каменни останки на 100-годишна каменна сграда. Част от пространството е оборудвано като артхостел. Дворът е превърнат в галерия на открито. 100-годишната каменна постройка се превръща в атрактивна арт къща за изложби и артистични програми на млади творци от цял свят.

Култовият комплекс "Пещерата Утроба" се намира на около 8 км северозападно. Храмът-утроба е древно тракийско светилище, разположено в труднодостъпна местност. Представлява пещера, която по цялата си вътрешност пресъздава очертанията на женската утроба. В дъното на храма е направен свещен олтар, където според вярванията на траките тук подземната богиня майка зачева слънчевия бог.

Язовир Кърджали се намира само на 2 км в посока юг. Той предлага прекрасни възможности за ветроходство, сърф и плуване. Освен за водни спортове, язовирът е подходящ и за риболовен туризъм, поради голямото разнообразие от видове риба.

На 29 км североизточно се намира и археологическият комплекс Перперикон - един от 100-те Национални Туристически обекта.

Източници: http://www.balkanmysteries.com, Мирела
Снимки: www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: