ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Панчево

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Панчево

Панчево е село в Южна България. То се намира в община Кърджали, област Кърджали.

Отстои на 6 км североизточно от центъра на гр. Кърджали, на 50 км югозападно от гр. Хасково, на 280 км в същата посока от гр. Бургас и на 246 км югоизточно от столицата София. Има автобусен транспорт до съседните населени места.

Селото се намира в планински район, на надморска височина от 284 м. Разположено е в полите на Източните Родопи. Климатът е преходно-континентален, с горещо лято и мека зима.

Населението наброява приблизително 219 души.

Село Панчево е електрифицирано, водоснабдено, с относително добра инфраструктура и добри транспортни връзки. Най-близките болнични и учебни заведения, културни центрове, детски градини, полицейско управление и пощенска станция се намират в областния град Кърджали.

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ И ТУРИЗЪМ

 

Само на около 4 км в посока северозапад, при село Зимзелен, може да бъде посетен скалния феномен Вкаменената сватба (или Каменната сватба), който представлява група естествени скални образувания от фигури с височина до 10 метра, наподобяващи сватбено шествие. Обектът е обявен за природна забележителност, а до него може да се достигне и по маркирана екопътека.

При село Иванци, разположено на около 7 км северно от Панчево, може да бъде посетена тракийска крепост, построена през VII - I век пр.н.е. Върхът, на който е разположена древната крепост, се нарича "Исаков връх". За него има предание, че е свещено място, че е имало църква и гроб на знатен свещеник.

На 20 км североизточно от селото се намира археологическият комплекс Перперикон, един от 100-те Национални Туристически Обекта.

Източници: http://bg.wikipedia.org, Мирела
Снимки: http://www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: