ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Пазарци

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Пазарци

Пазарци е село в Южна България. То се намира в община Момчилград, област Кърджали.

Отстои на 19 км югоизточно от гр. Момчилград, на около 34 км в същата посока от областния град Кърджали, на 78 км южно от гр. Хасково и на около 274 км югоизточно от столицата София.

Селото се намира в Източните Родопи, в район с планински релеф на надморска височина от около 455 м. Климатът е умереноконтинентален до средиземноморски. Характерни са меките зими и горещите лета. Един от най-високите върхове в Източните Родопи - връх Стръмни рид с надморска височина 960 м се намира близо до Пазарци. Земите около селото са подходящи за отглеждане на тютюн, лозя, овощни и зърнени култури.

Селището е разположено на 3 км от главен път, свързващ Момчилград с Крумовград /18 км източно/ и Ивайловград /74 км североизточно/. Има редовен транспорт до съседните населени места.

Тук живеят приблизително 175 души.

Пазарци е водоснабдено и електрифицирано селище със сравнително добра инфраструктура, уредена с частично асфалтирани и осветени улици. Тук има магазин и джамия. Основно училище, читалище и целодневна детска градина ще намерите в близкото село Звездел /3 км северно/. Най-близките здравни заведения са в гр. Момчилград.

ТУРИСТИЧЕСКИ ОБЕКТИ

При село Звездел се намира средновековната крепост Асара, изградена през ХI-XII век и служила за охрана на рудник Звездел, в който се е добивало злато и сребро. Най-ценната находка от извършените археологически изследвания на обекта са откритите в параклиса уникални медальони - част от икона, украсена със златен обков.

В подножието на връх Стръмни рид всяка година през месец септември има събор, наречен от местните жители Даг байрамъ.

В района около селото могат да бъдат посетени още следните природни и културни забележителности:

  • Природеният феномен „Вкаменената гора”, разположен в землището на село Равен /на около 25 км северозападно от Пазарци/. Обектът е обявен за защитен в категория „природна забележителност”. Представлява вкаменили се дървета и е на възраст от около 30 милиона години.  
  • Резерватът „Боровец”, намиращ се отново до село Равен - един от четирите резервата в Източните Родопи с национално значение. Обявен е за защитен обект с цел опазване на най-източното естествено находище на черен бор.  
  • Само на 19 км северно, край село Татул, се намира Археологическата забележителност  "Светилището на Орфей" - една от най-забележителните архитектурни находки на съвремието ни. Комплексът се състои от древно езическо светилище и средновековна крепост. 
  • В Момчилград може да посетите музейна сбирка, създадена през 1969 г. Тя е първата в Кърджалийска област. Музеят се помещава в сградата на читалище "Нов живот". Фондът на музeя е около 1200  експонати, подредени в три раздела: Археология, Природа и Етнография.

Текст: Мирела, http://bg.guide-bulgaria.comhttp://momchilgrad.bg/
Снимки: www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: