ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Орешари

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Орешари

Орешари е село в Южна България. То е част от община Крумовград, област Кърджали.

Отстои на 30 км североизточно от Крумовград, на 58 км източно от Кърджали, на 52 км югоизточно от Хасково и на около 281 км в същата посока от столицата София.

Орешари е разположено в район с планински и хълмист релеф на надморска височина около 330 м. Климатът е континентално-средиземноморски. Зимата се характеризира като сравнително мека, а лятото е продължително и горещо. В непосредствена близост до селото преминават река Крумовица и река Арда.

Населението е около 5 души.

Селото е разположено на няколко съседни хълма, свързани чрез черни пътища. До общинския център и околните села се достига по асфалтиран път в сравнително добро състояние. 

Най-близо разположените основно училище и детска градина се намират в село Странджево /10 км в посока северозапад/. Медицинска помощ може да бъде получена от общопрактикуващия лекар отново там. Най-близките средно училище и многопрофилна болница са разположени в Крумовград.

 

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ И ТУРИЗЪМ

В землището на селото се намира живописната местност "Орешари", която е обявена за защитена с цел опазване на редките животински и растителни видове, които я обитават. След археологически проучвания в местността са открити и много археологически обекти, някои от които с важно историческо значение. Такива са:

  • Средновековна скална обител "Дупка на поп Мартин", обявена за паметник на културата от национално значение;
  • Тракийски скални ниши, също обявени за паметник на културата;
  • Пещери в местността "Моста" /Шестте пещери/ - природна забележителност, включена в списъка на 250-те най-известни пещери в БългарияСамо на 15 км в посока запад се намира язовир Студен кладенец - третият по големина язовир в България, който предлага чудесни условия за риболов, а през летния сезон е подходящ за отдих и практикуване на водни спортове.

Източници: www.krumovgrad.bg www.seecorridors.eu
Снимки: www.panoramio.com, www.topbloglog.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: