ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

С. Ненково

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Ненково

Ненково е село в Южна България. Намира се в община Кърджали, област Кърджали.

Отстои на 56 км северозападно от гр. Кърджали, на 109 км североизточно от гр. Смолян, на 304 км югозападно от гр. Бургас, на 151 км югоизточно от гр. Пловдив и на 320 км в същата посока от столицата София.

Намира се в Източните Родопи, на 814 м надморска височина. Районът е каменист, с интересни скални образувания и ниска растителност. От тук преминава река Боровица, която по цялата си дължина е граница, разделяща Източните от Западните Родопи.

Климатът тук е планински, но е смекчен от топлите въздушни маси, проникващи по теченията на реките. Лятото е топло, а зимата - мека.

Населението наброява приблизително 130 души.

Вътрешността на Ненково е недостъпна за автомобили през по-голямата част от годината. В селото се влиза по въжен мост над река Боровица. Липсата на автомобили е запазила непроменени от столетия тесните селски улички. Те се вият между къщите, повечето от които са със старинна архитектура и са строени преди 100-150 години.

Селото е водоснабдено, електрифицирано и с изградена телекомуникационна мрежа. Има кметство и основно училище. Училището в Ненково е в списъка на защитените училища в общината и приема ученици от съседните села. Най-близката функционираща детска градина е в село Бойно (43 км), а най-близките болнични заведения са в общинския и областен център - гр. Кърджали.

Забележителности и туризъм

Средновековният мост над река Боровица се намира в близост до село Ненково. Прави впечатление с внушителните си размери и следва архитектурната традиция за времето си. Мостът е подходящ за посещение в комбинация с другите обекти в тази посока - "Пещерата Утроба" край хижа "Боровица" и скалните ниши край селата Ненково и Дъждовница.

Култовият комплекс "Пещерата Утроба" се намира в района на Ненково. Има добре маркирана туристическа пътека през с. Енчец, край хижа "Боровица". Храмът-утроба е древно тракийско светилище, разположено в труднодостъпна местност. Представлява пещера, която по цялата си вътрешност пресъздава очертанията на женската утроба. В дъното на храма е направен свещен олтар, където според вярванията на траките тук подземната богиня майка зачева слънчевия бог.

Скалните ниши край село Ненково са изсечени върху венец от масивни пясъчни скали в близост до река Боровица, след крайните махали на селото. Забелязват се от асфалтовия път, минаващ по отсрещния бряг на реката. Наоколо има и други изсичания като жлебове, жертвеници и др.

Източници: www.kardzhali-tourism.info; www.24chasa.bg; http://bghotelite.com; www.kardjali.bg
Снимки: www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: