ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Мъглене

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Мъглене

Мъглене е село в Южна България. Намира се в община Кирково, област Кърджали.

Отстои на 19 км северозападно от Кирково, на 57 км югозападно от Кърджали, на 20 км североизточно от Златоград и на около 297 км югоизточно от столицата София. Село Бенковски е разположено само на 4 км в посока юг. 

Разположено е в район с хълмисто-предпланински релеф на надморска височина около 546 м, на самия бряг на язовир Мъглене. Климатът е преходно-средиземноморски, зимите са сравнително меки, а летата са продължителни и горещи.

Тук живеят около 60 души.

Мъглене е електрифицирано и водоснабдено село. Има покритие на мобилните оператори и редовен автобусен транспорт до съседните населени места.

Целодневна детска градина, основно училище, читалище, както и специализирана медицинска помощ ще откриете в село Бенковски. Поликлиника има в Кирково, а многопрофилна болница - в Златоград.

 

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ И ТУРИЗЪМ

Край село Мъглене е открита тракийска гробница от VI век пр. Н.е. Гробницата се намира на един от хълмовете край тракийско скално светилище, което местните хора наричат „Дяволската скала“. Близо до нея има некропол от Ранно желязната епоха, който не е проучван досега.

Язовир Мъглене е подходящ за риболов целогодишно, а полегатият терен го прави идеално място за излет с палатка.

На левия бряг на река Върбица, до село Фотиново /14 км югоизточно/, могат да бъдат видени шест тракийски ниши, древни изсичания, улеи и скална гробницаУдивителни скални форми, наподобяващи костенурки, са издялани в скала край селото. Според изследователи те са дело на много древна цивилизация, обитавала Източните Родопи.

На 21 км в посока изток, в село Старейшино, може да бъде посетена Kуполната гробница "Пунар Кая", което в превод от турски означава Скален кладенец. От гробницата извира вода, която се събира в два каменни басейна изсечени в скалата пред нея. Гробницата се почита сред местното население като свещена, тъй като съществува поверие, че мястото и водата, изтичаща от гробницата, са с лечебни свойства.

В село Бенковски интерес представляват няколко забележителности:

  •  реновираната джамия в центъра на селото, където се събират за молитви мюсюлмани от целия регион;
  •  вековният зимен дъб, на възраст над 200 години, обявен за защитен природен обект;
  • тракийска скална гробница в махала Веслец – изсечена в скален масив, с полукръгла форма. Днес е направен отвор през купола и се почита от местните хора като Провирало. След преминаването през камъка по храстите наоколо се завързват конци, за да остане в тях болестта;
  • скалиста местност, където в продължение на векове природните стихии са изваяли огромните камъни в различни причудливи скални форми на животни и растения, най-интересните от които са"Крокодила", "Гъбата", "Лъвската глава" и др.

Връх Вейката /1463 м/- най-южната точка на България, е раположен на 26 км в посока югозападно от Мъглене. Интересна за посещение е и защитената местност наблизо, представляваща планински район покрит с мезофилни гори, включващи застрашени естествени хабитати. От върха може да се види Бяло море.

Източници: http://www.kirkovo.bghttp://www.fish-zlatograd.com
Снимки: http://www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: