ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Мургово

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Мургово

Мургово е село в Южна България. Намира се в община Кърджали, област Кърджали.

Отстои на 19 км североизточно от гр. Кърджали, на 37 км югозападно от гр. Хасково и на 243 км югоизточно от столицата София.

Мургово се намира в Източните Родопи на около 262 м надморска височина. Климатът е преходно-средиземноморски и се характеризира с горещо лято и мека зима.

Населението е приблизително 295 души.

Селото е електрифицирано, водоснабдено и с относително добра инфраструктура. Тук има джамия, кметство и хранителен магазин. Пощенски клон, основно училище, детска градина, читалище, както и общопрактикуващ лекар ще откриете в село Чифлик /3 км южно/. Най-близките болнични заведения са в гр. Кърджали.

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ И ТУРИЗЪМ

В източния край на село Горна крепост /3 км северно/ може да се посети тюрбето на Хазър баба - алианска гробница, в която според местните вярвания е погребан почитан от алианите светец.

На около 3 км северозападно от Мургово, се издига и археологическият комплекс Перперикон, за който се предполага, че е бил светилище на древногръцкия бог Дионис.

На около 10 км се намира язовир Студен кладенец - може би най-живописното изкуствено езеро в Родопите. Той е вторият язовир /след язовир Кърджали / по поречието на река Арда. Езерото на язовир Студен кладенец се използва за рибовъдство и водни спортове /гребане, водни колела/. 

Природният феномен Каменните гъби е разположен на около 13 км северозападно от Мургово, близо до село Бели пласт, до самия път между Хасково и Кърджали. Местните го наричат Мантаркая. Скалните образувания с формата на гъби са изваяни в риолитови вулкански туфи. Местността е обявена за природна забележителност през 1974 г.

Текст: Мирела, http://www.kardjali.bg/http://www.kardzhali-tourism.info
Снимки: www.panoramio.com, интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: