ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Морянци

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Морянци

Морянци е село в Южна България. То се намира в община Крумовград, област Кърджали.

Отстои на 19 км северно от Крумовград, на 65 км източно от Кърджали, на 58 км югоизточно от Хасково и приблизително на 289 км в същата посока от столицата София. Съседното село Поточница се намира на 7 км северозападно.

Разположено е в район с планински и хълмист релеф на надморска височина около 230 м. Климатът е континентално-средиземноморски, летата са продължителни и горещи, а зимите - сравнително меки. В близост до селото преминават реките Крумовица и Арда.

Тук живеят около 120 души.

Селото е сравнително добре уредено - пътищата са в добро състояние, има изградени електропреносна и водоснабдителна мрежи, мобилните оператори имат покритие. Автобусен транспорт го свързва с околните населени места.

Най-близките основно училище, целодневна детска градина и читалище се намират в село Поточница. Медицинска помощ може да бъде получена отново там, в селото има един общопрактикуващ лекар. Средно училище и многопрофилна болница можете да намерите в Крумовград.

Основната култура, която се отглежда, е тютюн.

 

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ И ТУРИЗЪМ

 

До село Морянци е открита скална гробница, която е типичен пример за тракийска мегалитна култура. Около гробницата са издялани и множество скални ниши с трапецовидна форма, където траките са полагали прахта на починалите или са принасяли жертва на боговете.

На 31 км в посока изток, край село Орешари, се намира живописната местност "Орешари", която е обявена за защитена с цел опазване на редките животински и растителни видове, които я обитават. В местността има и много археологически обекти, някои от които с важно историческо значение. Такива са:

  • Средновековна скална обител "Дупка на поп Мартин", обявена за паметник на културата от национално значение;
  • Тракийски скални ниши, също обявени за паметник на културата;
  • Пещери в местността "Моста" /Шестте пещери/ - природна забележителност, включена в списъка на 250-те най-известни пещери в БългарияСамо на 11 км в посока северозапад се намира язовир Студен кладенец - третият по големина язовир в България, който предлага чудесни условия за риболов, а през летния сезон е подходящ за отдих и практикуване на водни спортове.

Източници: www.krumovgrad.bg www.seecorridors.eu
Снимки: www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: