ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Млечино

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Млечино

Млечино е село в Южна България. Намира се в община Ардино, област Кърджали.

Отстои на 13 км североизточно от град Ардино, на около 25 км югозападно от областния център Кърджали, на 121 км югоизточно от Пловдив и на около 268 км в същата посока от столицата София

Разположено е в Източните Родопи, в район със средна надморска височина от около 711 м. Зимата се характеризира като сравнително мека, а лятото е сухо и горещо. Има редовен транспорт до съседните населени места.

Населението наброява около 315 души.

Млечино е водоснабдено и електрифицирано селище със сравнително добре уредена инфраструктура. Има покритие на мобилните оператори и интернет. Селото разполага с кметство, джамия, читалище "Любен Каравелов" с библиотека и компютърна зала. Тук има и хранителен магазин. Целодневна детска градина и основно училище ще намерите в село Горно прахово /6 км северно/. Медицинско обслужване може да бъде получено в болничните заведения на територията на гр. Ардино. 

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ И ТУРИЗЪМ

При село Млечино има изградена чешма, чиито води имат лековити свойства според местните хора. Вярва се, че водата, идваща от корените на бели брезови дървета, помага при проблеми с бъбреците. Край Млечино се намира единствената в Родопите естествена брезова гора. Всяка година през месец юли се провежда традиционният събор на селото.

Само на 3 км северно от селото се намира хижа Млечино, която предлага чудесни условия за настаняване на посетителите на природните забележителности в района.

Между селата Горно и Долно Прахово /8 км северно/, на естествено земно възвишение може да бъде посетен джамийски комплекс, състоящ се от джамия, медресе /училище/, каменна чешма с дарителски надпис и гробница /тюрбе/. През 2008-2009 г. е извършено благоустройство на комплекса, като е направено преустройство на стаите за поклонници и ученици.

Само на 9 км северно от Млечино, при село Башево може да бъде посетена Крепостта Кривус, построена през X век, за да защитава областта около река Арда в източната част на Родопите. Изключително интересни са останките от крепостни стени, достигащи до 5 метра, както и бойните кули, входът на крепостта и останките от древна църква, построена в самия й център.

Съвсем близо до Крепостта Кривус, на скалист полуостров на левия бряг на река Боровица, е разположена Крепостта Патмос, също датираща от X век. Най-голям интерес за туристите представлява западната стена на крепостта, която е най-добре запазена. След поредица от археологически проучвания в крепостта са открити останки от трикорабна базилика и кула.

До село Дядовци /15 км югозападно/ се намира уникален обект, известен като Дяволския мост /Шейтан кюприя на турски/. Дяволският мост е построен в началото на XVI в, като през последните 500 г. не е реконструиран нито един път. На централния свод на Дяволския мост е открит гравиран хексагон, който днес изследователите наричат „Печата на Соломон“.

Текст: Мирела,  www.bg.guide-bulgaria.comhttp://www.sabori.bghttp://rodopi24.blogspot.com
Снимки: www.panoramio.com, http://www.sabori.bgинтернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: