ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Медевци

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Медевци

Медевци е село в Южна България. Намира се в община Кирково, област Кърджали.

Отстои на 13 км северозападно от Кирково, на 51 км югозападно от Кърджали, на 21 км източно от Златоград и на около 291 км югоизточно от столицата София. Съседното село Бенковски е разположено само на 4 км в посока запад.

Разположено е в район с хълмисто-предпланински релеф на надморска височина около 400 м. Климатът е преходно-средиземноморски, зимите са сравнително меки, а летата са продължителни и горещи.

Постоянното население е около 30 души.

Селото е добре уредено, главните улици са асфалтирани, електрифицирано и водоснабдено е, има покритие на мобилните оператори.

В Медевци има мотел и кафе-аперитив. Целодневна детска градина, средно училище и читалище ще намерите в село Бенковски. Медицинска помощ може да бъде получена отново там. Многопрофилна болница има в Златоград.

 

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ И ТУРИЗЪМ

В село Бенковски могат да бъдат посетени няколко забележителности:

  •  реновираната джамия в центъра на селото, където се събират за молитви мюсюлмани от целия регион;
  •  вековният зимен дъб, на възраст над 200 години, обявен за защитен природен обект;
  • тракийска скална гробница в махала Веслец – изсечена в скален масив, с полукръгла форма. Днес е направен отвор през купола и се почита от местните хора като Провирало. След преминаването през камъка по храстите наоколо се завързват конци, за да остане в тях болестта;
  • скалиста местност, където в продължение на векове природните стихии са изваяли огромните камъни в различни причудливи скални форми на животни и растения, най-интересните от които са"Крокодила", "Гъбата", "Лъвската глава" и др.

На левия бряг на река Върбица, до село Фотиново /8 км западно/, могат да бъдат видени шест тракийски ниши, древни изсичания, улеи и скална гробницаУдивителни скални форми, наподобяващи костенурки, са издялани в скала край селото. Според изследователи те са дело на много древна цивилизация, обитавала Източните Родопи.

В село Крилатица, на 10 км южно, се намира късноантична и средновековна крепост в местността Асара, обявена през 1996 г. за археологически паметник на културата.

Само на 20 км в посока югозапад се намира връх Вейката /1463 м/- най-южната точка на България. От върха може да се види Бяло море.

Източници: Мирела, http://www.kirkovo.bghttp://bg.guide-bulgaria.comhttp://babh.government.bg
Снимки: http://www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: