ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Луличка

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Луличка

Луличка е село в Южна България. То е част от община Крумовград, област Кърджали.

Отстои на 5 км западно от Крумовград, на 53 км югоизточно от областния център Кърджали и на около 293 км в същата посока от столицата София.

Село Луличка е разположено само на 5 км от една от основните пътни артерии в Южна България - II 59 Момчилград - Крумовград - Ивайловград, която свързва община Крумовград със съседните общини, с областния център Кърджали и националната транспортна мрежа.

Разположено е в планински район на надморска височина около 350 м. Климатът е преходно-средиземноморски, зимата е мека, а лятото - продължително и горещо.

Населението на селището е около 210 души.

Селото има сравнително добра инфраструктура - повечето улици са асфалтирани, има изградени електропреносна и водоснабдителна системи, всички мобилни оператори имат покритие, автобусен транспорт го свързва с общинския град.

В селото има основно училище с присъединена група в детска градина. Най-близките средно училище и целодневна детска градина са в Крумовград. Отново там може да бъде получена и медицинска помощ. На територията на града има две здравни заведения - многопрофилна болница за активно лечение и медицински център.

Основната култура, която дава препитание на населението на Луличка, е тютюнът. Добре развито е и животновъдството.

 

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ И ТУРИЗЪМ

Интересна за туристи е Скалната гробница - светилище, разположена до село Рогач /на 10 км източно от Луличка/. Археологическата забележителност се намира на скала на десния бряг на река Крумовица. Мястото е известно като Гую (или Кую) и е почитано сред хората от региона като свещено. Върху скалите има две малки дълбоки дупки наподобяващи човешки стъпки, наречени от местните жители "Стъпките на Али" (мюсюлмански светец).

На територията на Крумовград могат да бъдат посетени редица обекти с културно-историческо значение. Градът е изграден на основите на укрепено селище. Участъкът от крепостната стена се намира в центъра на града.

Интерес представлява и средновековната еднокорабна църква в централната част на Крумовград, изградена от дялани и ломени камъни, споени с бял хоросан.

Джамията "Сейтляр джамиси" е обект с важно значение за културното наследство на града. Изградена на основите на стара талпена джамия от XVI - XVIII век, тя е основната причина за възникването на града и околните села. Във връзка с петъчните събирания на вярващите, около църквата възникват търговски отношения, появяват се търговски складове, а по-късно и жилища.

В сграда, паметник на културата, е разположена и музейна сбирка, която включва над 2000 експоната, разказващи за културно-историческото наследство на община Крумовград.

Източници: www. krumovgrad.bg , www.bg.guide-bulgaria.com
Снимки: www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: