ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Лещарка

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Лещарка

Лещарка е село в Южна България. То е част от община Крумовград, област Кърджали.

Отстои на 16 км югозападно от Крумовград, на 47 км югоизточно от областния център Кърджали и на около 311 км в същата посока от столицата София.

Разположено е в район с полупланински и хълмист релеф на надморска височина около 600 м. Част е от преходно-средиземноморската климатична зона. Зимите се характеризират като сравнително меки, а летата - продължителни и горещи.

Населението на Лещарка е около 210 души.

В близост до селото преминава международен път, част от транспортен коридор №9 Кърджали - Маказа - Александруполис - важна пътна артерия за Южна България, която има голям принос за икономическото развитие на региона.

Лещарка е с относително добре развита инфраструктура - повечето улици са асфалтирани, има изградени електропреносна и водоснабдителна мрежи. Автобусен транспорт го свързва с Крумовград.

Най-близо разположеното основно училище се намира в село Токачка /около 2 км в посока запад/, а най-близкото средно общообразователно училище е в Крумовград. Отново там се намира и най-близката детска градина.  Медицинска помощ може да бъде получена на територията на село Токачка, където има един общопрактикуващ лекар. Най-близката многопрофилна болница е разположена в общинския град Крумовград.

Най-разпространената култура, която от години дава препитание на населението на селото, е тютюнът.

 

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ И ТУРИЗЪМ

Една от най-интересните забележителности, която може да бъде посетена на около 20 км североизточно, в село Рогач, е  Скалната гробница - светилище, по-известна сред местните жители като Гую или Кую. Светилището е разположено на десния бряг на река Крумовица. Мястото е почитано като свещено, тъй като на скалите са открити две малки дупки, наподобяващи човешки стъпки. Тези следи са наречени "Стъпките на Али" (мюсюлмански светец).

На около 8 км северозападно от Лещарка, в землището на село Рибино, се намира местността "Рибино", обявена за защитена с цел опазване популации на защитени и застрашени от изчезване видове животни и растения, както и за опазване на карстов ландшафт, включващ скални масиви, извори и пещери.

Изключително интересни са архитектурните забележителности на територията на Крумовград. В града могат да бъдат видяни останки от крепостна стена, част от основите на укрепено селище, джамията "Сейтляр джамиси", строена през 1855 г. на основите на стара талпена джамия от XVI - XVIII в. и смятана за една от основните причини за възникването на града и околните населени места, както и музейна сбирка, включваща над 2 000 експоната, разположена в къща - паметник на културата.

Традиционните културни празници "Крумовградски светлини", провеждани ежегодно в навечерието на 24 май в Крумовград, са особено атрактивни и със своя колорит от години привличат български и чуждестранни туристи.

Източници: www.krumovgrad.bgwww.kardzhali-tourism.info
Снимки: www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: