ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Латинка

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Латинка

Латинка е село в Южна България. Намира се в община Ардино, област Кърджали.

Отстои на 53 км северозападно от град Ардино, на около 52 км западно от областния център Кърджали и на около 296 км югоизточно от столицата София.

Разположено е в Източните Родопи, в район със стръмен терен, а средната надморска височина е 684 м. В близост до селото преминава река Арда. Зимата се характеризира като сравнително мека, а лятото е сухо и горещо.

Населението наброява около 20 души.

В село Китница /18 км североизточно/ има джамия и магазин. Най-близките основно училище и читалище се намират в село Боровица /25 км югоизточно/, а средно училище и детска градина ще намерите в град Ардино.
Медицинско обслужване може да бъде получено отново на територията на село Боровица, където има един общопрактикуващ лекар и един стоматолог. Най-близко разположената многопрофилна болница е в Ардино.

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ И ТУРИЗЪМ

Селото се намира на около 18 км от яз. Кърджали, който представлява интерес за почитателите на водните спортове, а през лятото е прекрасно място за почивка сред природата. Риболовът тук е доста добре развит, тъй като водите на язовира предлагат изключително богато разнообразие от риба - шаран, сом, толостолоб, бяла риба, уклей, костур, червеноперка и др.

Недалеч от яз. Кърджали се намира Халката - изумителен скален феномен, който разкрива разкошна гледка към самия язовир и околните хълмове.

На 2 км югоизточно се намира Дяволския мост - построен върху живописен тесен пролом през Османския период. През него е минавал път, свързващ района на днешния Пловдив, през прохода Маказа с Беломорието.

Текст: Мирела, www.bg.guide-bulgaria.com, http://www.kardjalipress.com
Снимки: www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: