ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Къклица

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Къклица

Къклица е село в Южна България. Намира се в община Крумовград, област Кърджали.

Отстои на 12 км южно от Крумовград, на 60 км югоизточно от Кърджали и приблизително на 300 км в същата посока от столицата София. Съседното село Звънарка се намира на 8 км северозападно.

Намира се в район с планински релеф на надморска височина от около 490 м. Наблизо преминава река Крумовица. Попада в зона с преходно-средиземноморски климат, зимите са сравнително меки, а летата - продължителни и дълги.

Тук живеят около 80 души.

Селото се състои от три махали - махала Платнарка, махала Чешмата и махала Щърбина. Къклица има сравнително добра инфраструктура - главните улици са асфалтирани, има изградени електропреносна и водоснабдителна мрежи, мобилните оператори имат покритие. Автобусен транспорт свързва селището с околните населени места.

Най-близките основно училище и детска градина са в село Звънарка. Средно училище ще намерите на територията на Крумовград. Отново там може да бъде получена и специализирана медицинска помощ - в общинския град функционират многопрофилна болница за активно лечение и здравен център.

 

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ И ТУРИЗЪМ

Само на 16 км североизточно от Къклица се намира Скалната гробница - светилище, разположена до село Рогач. Археологическата забележителност е разположена на скала на десния бряг на река Крумовица. Мястото е известно като Гую (или Кую) и е почитано сред хората от региона като свещено. Върху скалите има две малки дълбоки дупки наподобяващи човешки стъпки, наречени от местните жители "Стъпките на Али" (мюсюлмански светец).

На 44 км североизточно от село Къклица, до село Глумово, се намира местността Илиева нива, където е построен мемориал в памет на 40000 загинали тракийски бежанци. Край мемориала, състоящ се от параклис, паметник и чешма, всяка година на Международния ден за защита на децата - 1 юни се провежда „Националният младежки тракийски събор - Ден на тракийското дете“.

Интересно за туристите е и Светилището на Орфей при с. Татул (на около 41 км северозападно от Къклица). Комплексът е един от най-величествените мегалитни паметници по българските земи. Състои се от древно езическо светилище и средновековна крепост. Централното и най-високо място се заема от изсечен в скалата гроб, до който води тържествено стълбище - символичен гроб на Орфей.

На още 5 км в посока север, в село Биволяне, могат да бъдат видени Светилището Харман кая в едноименната местност, където личат хилядолетните останки на тракийски град, както и религиозният комплекс „Емалъ баба” ,построен в периода 1362-1402г. Смята се, че там се намира гроба на Фатима – дъщеря на пророка Мохамед. Всяка година алианската общност организира там най-големия събор в региона.

На 28 км в посока северозапад, в село Звездел, в планинската верига " Стръмни рид", се намират средновековна крепост и кула, датиращи от ХІ –ХІІ в. Там е открита уникална икона от ХІ в, основата на която е изработена от еленова кост, а върху нея са прецизно изработени медальони с образи на светци, с обкови от злато и сребро и ажурни инкрустации. 

Източници: www. krumovgrad.bg , http://www.momchilgrad.bg,  www.bg.guide-bulgaria.com
Снимки: www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: