ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Купците

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Купците

Купците е село в Южна България. Намира се в община Джебел, област Кърджали.

Отстои на 21 км югозападно от гр. Кърджали, на 15 км северозападно от гр. Джебел, на 18 км северозападно от гр. Момчилград, на 52 км източно от гр. Ардино и на 265 км югоизточно от столицата София.

Купците е разположено в Източните Родопи, недалеч от язовир Кърджали на надморска височина около 365 м. Климатът се характеризира с горещо лято и мека зима.

Населението е приблизително 50 души.

Селото има магазин и кафене. Най-близките пощенски клон, основно училище, детска градина и здравно обслужване са в съседното село Бойно /12 км северно/. Болнични заведения има в гр. Кърджали.

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ И ТУРИЗЪМ

Село Купците се намира на около 18 км от язовир Кърджали. Язовирът предлага прекрасни възможности за ветроходство, сърф и плуване. Освен за водни спортове, е подходящ и за риболовен туризъм - американска и балканска пъстърва, есетра, сом, бяла риба, шаран, амур, кефал, костур, червеноперка, уклей.

Интерес представлява и туристическият обект Перперикон /23 км североизточно/ - голям скален култов комплекс, част от Стоте национални туристически обекта.

В района на гр. Джебел са съхранени многобройни следи от времето на траките и римското владичество. Има многочислени тракийски светилища, скални гробници, крепости, следи от римски път към прохода Маказа и др.
Защитени територии са:

  • Резерват "Чамлъка" - това е най-малкият от четирите резервата, разположени в Източните Родопи. Площта му е 30 дка. Разположен е в землището на с. Воденичарско (22 км ) и е в близост до природния феномен "Счупената планина".
  • Природна забележителност "Калето" - скални образувания върху площ от 22.40 ха в землището на с. Устрен (25 км). Там се намира и средновековната крепост "Устра".
  • Средновековна крепост "Устра" е една от най-запазените крепости в Родопите. Тя е археологически паметник с национално значение. Крепостта е строена през Средновековието и през своето съществуване е била под властта предимно на Византийската империя. Устра е построена през 10 век, за да бъде охраняван минаващият от там търговски път. Крепостта е интересен археологически паметник, разположен в живописна и уникална природна среда.

Текст: http://bg.wikipedia.org/, http://bg.guide-bulgaria.com
Снимки: www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: