ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Красино

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Красино

Красино е село в Южна България. То е част от община Крумовград, област Кърджали.

Отстои на около 29 км североизточно от Крумовград, на около 77 км югоизточно от град Кърджали и приблизително на 295 км в същата посока от столицата София

Разположено е в планински район, а надморската височина е около 230 м. Климатът е преходно-средиземноморски, което предопределя меката зима и продължителното, горещо лято.

Населението на селото е около 50 души.

Село Красино се намира на 13 км от един от най-натоварените главни пътища в България - II 59 Момчилград - Крумовград - Ивайловград, който е основна пътна артерия за Южна България.

Основно училище ще намерите в село Белополци /13 км в посока югоизток/, а най-близкото средно училище се намира в Крумовград. В село Белополци има и детска градина. Специализирана медицинска помощ може да бъде получена на територията на общинския град.

 

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ И ТУРИЗЪМ

Село Красино се намира в подножието на два тракийски скални култови храма, част от античен мегакомплекс. Култовите храмове са на двата бряга на реката, която минава под селото. Левият храм е на самотна голяма скала, а десният - на скалист участък над река Душан дере.

В землището на Красино може да бъде видян и един от защитените водопади на река Душан дере, с височина на пада 20 м.

В село Чал /16 км южно от Красино/ може да бъде видяна най-старата датирана джамия в Източните Родопи.

На 25 км източно от село Красино, до село Глумово, се намира местността Илиева нива, където е построен мемориал в памет на 40000 загинали тракийски бежанци. Край мемориала, състоящ се от параклис, паметник и чешма, всяка година на Международния ден за защита на децата - 1 юни се провежда „Националният младежки тракийски събор - Ден на тракийското дете“.

В село Рогач /25 км югозападно от Красино/ се намира Скалната гробница - светилище, разположена на скала на десния бряг на река Крумовица. Археологическата забележителност е почитана от местните хора като свещена, тъй като върху скалите има две малки дупки, наподобяващи човешки стъпки, които са наричани "Стъпките на Али" (мюсюлмански светец).

В землището на село Орешари /14 км северно/ се намира живописната местност Орешари, която е обявена за защитена с цел опазване на редките животински и растителни видове, които я обитават. След археологически проучвания в местността са открити и много археологически обекти, някои от които с важно историческо значение. Такива са:

  • Средновековна скална обител "Дупка на поп Мартин", обявена за паметник на културата от национално значение;
  • Тракийски скални ниши, също обявени за паметник на културата;
  • Пещери в местността Моста /Шестте пещери/ - природна забележителност, включена в списъка на 250-те най-известни пещери в България.

Източници: www. krumovgrad.bg , www.bg.guide-bulgaria.comhttp://bg.wikipedia.org
Снимки: www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: