ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Котлари

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Котлари

Котлари е село в Южна България. То е част от община Крумовград, област Кърджали.

Отстои на 37 км североизточно от Крумовград, на 54 км източно от Кърджали и на около 277 км югоизточно от столицата София. Съседното село Странджево е разположено на 3 км в посока североизток.

Котлари е разположено в район с планински и хълмист релеф на надморска височина около 270 м на самия бряг на река Арда. Климатът е континентално-средиземноморски. Зимата се характеризира като сравнително мека, а лятото е продължително и горещо. В непосредствена близост до селото преминават река Крумовица.

Населението е около 80 души.

Селото има относително добра инфраструктура - до него се достига по асфалтиран път, има изградени водоснабдителна и електропреносна мрежи, мобилните оператори имат покритие.

Най-близо разположените основно училище и детска градина се намират в село Странджево. Медицинска помощ може да бъде получена от общопрактикуващия лекар отново там. Средно училище и многопрофилна болница ще намерите в Крумовград.

 

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ И ТУРИЗЪМ

В землището на село Орешари / 7 км югозападно / се намира живописната местност "Орешари", която е обявена за защитена с цел опазване на редките животински и растителни видове, които я обитават. След археологически проучвания в местността са открити и много археологически обекти, някои от които с важно историческо значение. Такива са:

  • Средновековна скална обител "Дупка на поп Мартин", обявена за паметник на културата от национално значение;
  • Тракийски скални ниши, също обявени за паметник на културата;
  • Пещери в местността "Моста" /Шестте пещери/ - природна забележителност, включена в списъка на 250-те най-известни пещери в България

Между селата Котлари и Пчелари, преди железния мост над река Арда, се намира защитената местност Пчелен камък. Тя представлява тракийско скално светилище, състоящо се от група скали, върху които са изсечени няколкостотин трапецовидни ниши с култово предназначение и е защитена местност с национално значение.


Само на 17 км в посока запад се намира язовир Студен кладенец - третият по големина язовир в България, който предлага чудесни условия за риболов, а през летния сезон е подходящ за отдих и практикуване на водни спортове.

Източници: www.krumovgrad.bg www.seecorridors.eu
Снимки: www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: