ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

С. Костино

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Костино

Костино е село в Южна България. Намира се в община Кърджали, област Кърджали.

Отстои на 15 км северозападно от гр. Кърджали, на 49 км североизточно от гр. Ардино, на 250 км югозападно от гр. Бургас, на 94 км югоизточно от гр. Пловдив и на 263 км в същата посока от столицата София. Има редовен автобусен транспорт до гр. Кърджали и съседните населени места.

Населението е приблизително 250 души.

Селото е разположено в Източните Родопи, на 603 м надморска височина. Само на 10 км разстояние от язовир Кърджали. Районът е планински и от селото се разкриват красиви панорамни гледки. Тук лятото е топло, а зимата - мека.

Селото е добре устроено, електрифицирано, водоснабдено и с изградени комуникационни мрежи. Има кметство, пощенски клон, основно училище, детска градина, общопрактикуващ лекар, читалище и търговски обекти.
Най-близките болници са в общинския град Кърджали.

Забележителности и туризъм

Природна забележителност край Костино е Скалният прозорец. Намира се в местността Големия дол и представлява един великолепен, естествен скален мост, формиран от водите на буйното Костинско дере. Скалният прозорец е връстник на Каменната сватба и Каменните гъби. Образуван е от подобни материали и по подобен начин. Районът на дерето е изключително красив. Обектът е подходящ за маршрутен туризъм с водач.

През лятото язовир Кърджали е прекрасно място за отмора, плаж и практикуване на водни спортове. В непосредствена близост са изградени хотели, ресторанти и вили. Той е сред най-големите язовири в страната. Риболовът тук е изключително разнообразен - американска и балканска пъстърва, есетра, сом, бяла риба, шаран, амур, кефал, костур, червеноперка, уклей.

На около 30 км разстояние от селото се намира и историческата забележителност Перперикон - археологически комплекс, състоящ се от голямо мегалитно светилище, паметници от Античността и средновековна крепост.

Източници: http://www.kardjali.bg/, http://www.kardzhali-tourism.info
Снимки: www.panoramio.com www.kardzhali-tourism.info

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: