ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Каменка

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Каменка

Каменка е село в Южна България. То е част от община Крумовград, област Кърджали.

Отстои на около 5 км източно от Крумовград, на около 52 км югоизточно от град Кърджали и приблизително на 295 км от столицата София.

Разположено е в планински район, а надморската височина е около 250 м. Климатът е преходно-средиземноморски, което предопределя меката зима и продължителното, горещо лято.

Населението на селото е около 55 души.

Каменка има относително добра инфраструктура - повечето улици са асфалтирани, селото е електрифицирано и водоснабдено, всички мобилни оператори имат покритие. До селото има автобусен транспорт.

Каменка се намира само на километър от един от най-натоварените главни пътища в България - II 59 Момчилград - Крумовград - Ивайловград, който е основна пътна артерия за Южна България.

В селото има целодневна детска градина. Най-близкото основно училище се намира в съседното село Гулийка /4 км югоизточно/, а най-близкото средно общообразователно училище се намира в Крумовград. На територията на общинския град може да бъде получена и специализирана медицинска помощ.

 

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ И ТУРИЗЪМ

В съседното село Рогач /2 км южно от Каменка/ се намира Скалната гробница - светилище, разположена на скала на десния бряг на река Крумовица. Археологическата забележителност е почитана от местните хора като свещена, тъй като върху скалите има две малки дупки, наподобяващи човешки стъпки, които са наричани "Стъпките на Али" (мюсюлмански светец).

На територията на Крумовград могат да бъдат посетени редица обекти с важно значение за историческото и културно наследство на града и региона. В центъра на града могат да се видят останки от крепостна стена, част от основите на укрепено селище.

Изключително интересен обект е джамията "Сейтляр джамиси", строена през 1855 г. на основите на стара талпена джамия от XVI - XVIII в. Смята се, че именно джамията е една от основните причини за възникването на града и околните населени места.

Музейна сбирка, включваща над 2 000 експоната, обособени в отдели археология, нова история и етнография, е разположена в къща - паметник на културата.

Архитектурно-строителен паметник на културата е и църквата "Св. Иван Рилски", построена през 1934 г.

Източници: www. krumovgrad.bg , www.bg.guide-bulgaria.com
Снимки: www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: