ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Йончово

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Йончово

Йончово е село в Южна България. Намира се в община Черноочене, Област Кърджали.

Отстои на 23 км северозападно от от с. Черноочене, на 37 км в същата посока от гр. Кърджали, на 51 км югозападно от гр. Хасково, на 60 км югоизточно от гр. Пловдив и приблизително на 207 км в същата посока от столицата София.

Село Йончово се намира в Източните Родопи, на надморска височина от около 544 м. Релефът е планински, а климатът се характеризира с топло лято и студена зима. Селото е разположено на границата между област Кърджали и област Пловдив, само на няколко километра от главния път, свързващ двата областни центъра.

Населението на Йончово и прилежащата към него махала Юсуфлар наброява близо 110 души.

Инфраструктурата на селото е уредена с частично асфалтирани и осветени улици. Има изградени водоснабдителна и електропреносна системи. Селото разполага с джамия. Основно училище, целодневна детска градина, семеен хотел, туристическа хижа и здравна служба с един стоматолог ще намерите в село Паничково, разположено на 6 км западно. Общопрактикуващ лекар има в село Комунига /10 км югоизточно/.

ТУРИЗЪМ

В съседното село Паничково има малък язовир, подходящ за риболов. Всяка година в последната неделя на месец юни се провежда традиционен събор, при който се отправят религиозни молитви за дъжд.

В село Ночево /12 км североизточно/ може да посетите скални светилища в местност Пармак кая с много ритуални обекти, датиращи от времената на траките, както и тракийски шарпани - съоръжения, представляващи изсечени върху монолитна скала резервоари за течности с улеи между тях, за които се предполага, че в древността са служели при направата на вино и използвани при различни религиозни обреди.

В село Женда /18 км южно/, в местността Асар кая има останки от тракийска крепост и светилище, разположена на висока скална тераса, от която се открива изключителна гледка.

В село Пчеларово /23 км югоизточно/ могат да бъдат посетени няколко забележителности:

  • Църквата "Света Параскева", популярна сред населението като "Света Петка". Постройката на камбанарията е оригинална – 6-стенен купол с кръст върху кръгли колони. Край храма има старо килийно училище и голяма чешма, край която могат да се видят следи от малък параклис. Църквата е действаща и е обявена за паметник на културата. 
  • Средновековната крепост в местността Градището, разположена непосредствено край пътя за гр. Хасково. Крепостта е обявена за паметник на културата с местно значение. Обектът е леснодостъпен и приятен за посещение.
  • Етнографски музей, който представя битова сбирка – носии, оръдия на труда и др.

Източници: Мирела, http://bg.guide-bulgaria.com
Снимки: http://www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: