ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Звиница

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Звиница

Звиница е село в Южна България. Намира се в община Кърджали, област Кърджали.

Отстои на 31 км североизточно от гр. Кърджали, на 26 км южно от гр. Хасково, на 93 км западно от гр. Свиленград и на 255 км югоизточно от столицата София.

Звиница се намира в Източните Родопи, на около 296 м надморска височина. Релефът е полупланински, а климатът - преходно-средиземноморски, с горещо лято и мека зима. Селото е разположено на брега на язовир Звиница, а в непосредствена близост има още два микроязовира - яз. Токмакли и яз. Гледка.

Населението наброява приблизително 420 души.

Селото носи името на Звиница, син на хан Омуртаг и баща на хан Пресиян, и е известно като Добруджата на кърджалийски регион, славейки се с едни от най-хубавите чушки в страната.

Звиница е електрифицирано и водоснабдено село, с добри транспортни връзки. Тук има основно училище, читалище, хранителен магазин, както и един стоматолог. Общопрактикуващ лекар има в село Мост /6 км западно/. Най-близките болнични заведения са в гр. Хасково, където се намира и най-близката гимназия.

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ И ТУРИЗЪМ

Всяка година в края на май се провежда съборът на селото за здраве и плодородие през цялата година.

Язовирите, разположени в близост до Звиница, са подходящи за рибовъдство.

В землището на село Перперек /14 км южно/ се намира защитената територия "Находище на родопска горска майка", която обхваща площ от 1.70 ха. Растението е балкански ендемит и е включено в Червената книга на България.

На 16 км югозападно от Звиница, близо до село Чифлик, се намира интересен археологически комплекс от религиозни обекти и гробници в местността Клисе Башъ. Най-интересен сред обектите е разкритата на земна тераса край река Перперешка църква, изградена в стил "opus mixtum". Западно и северно от главната църква е разкрит голям светски некропол, от който са проучени повече от 100 гроба. Повечето от гробовете са гробни камери от каменни плочи и са маркирани с каменни стълбчета с кръстове, което не е било традиционен обичай за Средновековието. В много от гробниците се открити артефакти, свързани предимно с християнската религия.

На 21 км югозападно от селото се намира и известният тракийски култов комплекс Перперикон, състоящ се от голямо мегалитно светилище, свещен град и крепост.

На около 23 км югозападно, край село Широко поле, може да бъде посетена средновековната крепост Моняк. Крепостта е една от най-големите (над 50 дка) и високи крепости в Родопите. Построена е през XII-XIII век и се използвала като основната крепост на българските владетели в региона в зората на българската държава.

Източници: www.kardjali.bg, http://bg.guide-bulgaria.com, http://bg.wikipedia.org
Снимки: www.panoramio.com, интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: