ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Жълтуша

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Кърджали - с. Жълтуша

Жълтуша е село в Южна България. Намира се в община Ардино, област Кърджали.

Отстои на около 15 км югозападно от град Ардино, на 46 км в същата посока от областния център Кърджали, на 32 км северно от Златоград и на около 286 км югоизточно от столицата София.

Разположено е в Източните Родопи, в район с планински релеф и континентално-средиземноморски климат, което прави зимата мека и влажна, а лятото сухо и горещо. Селото се слави с красива природа и характерните за този край стари букови и борови гори. Надморската височина е около 570 м.

Жълтуша е третото по големина населено място на територията на община Ардино. Населението наброява около 890 души.

Тук е засилен интересът към развитието на селски туризъм, отглеждат се алтернативни агрокултури като жълт кантарион, боровинки, лавандула и билки за чай. Голям интерес има от страна на чужденци за закупуване на къщи и земи в района на селото и около него.

До Жълтуша има редовен автобусен транспорт. Селото е електрифицирано и водоснабдено, с частично асфалтирани и осветени улици. Има покритие на всички мобилни оператори. На разположение на жителите са кметство, джамия, основно училище "Отец Паисий", целодневна детска градина "Вела Пеева" и читалище "Родопска искра" с компютърна зала и информационен център. Към читалището има и сформирана мъжка певческа група. Медицинска помощ може да бъде получена от един общопрактикуващ лекар и един стоматолог в село Бял извор /5 км североизточно/. Най-близко разположената многопрофилна болница се намира в град Ардино.

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ И ТУРИЗЪМ

Селото е запазило през годините своя български бит и култура. Според преданията името му идва от героичния подвиг на легендарна родопска девойка - Жълтото момиче /в смисъл русото, златното/ при отбраната на крепостта Устра, която смело води своя организирана бойна дружина срещу ордите на османския военачалник Енихан баба. В знак на благодарност нейните съселяни нарекли селото Жълтуша и издигнали паметник в нейна чест. Всяка година през септември се провежда традиционният събор на Жълтуша.

Интересен за посещение обект в Жълтуша е Хаджикадировата къща, обявена за паметник на културата. Къщата е съставена от две части – стара, строена преди повече от 150 г., и по-нова, голяма двуетажна част, чието изграждане е започнало през 1939 г. До днес в къщата непокътнати стоят множество предмети на бита от онези години – стан, бурилка за биене на мляко, дарак, дървена посуда и др.

В близост до селото се намира връх Момини гърди. Най-високият връх в Източните Родопи - връх Алада /1241 м/ също представлява интерес за туристите.

На 10 км в посока север от село Жълтуша, в местността Карабурун при село Стояново, са намерени следи от тракийско светилище и древна крепост, от която се разкрива невероятна гледка към почти целите Средни и Източни Родопи. Там са открити следи от религиозна дейност от периода на късната бронзова епоха. Култовият комплекс датира от VI - IV век пр. Хр. и се е използвал за ритуали и погребения. Представлява голяма скала, в която са изсечени около 90 трапецовидни ниши, в които са се полагали глинени съдове и плочки, свързани с култа към починалия.

На около 500 м от Тракийското светилище, в местността Орлови скали, се намират руините на една от най-големите крeпости в Родопите - крепостта Калето. Крепостта е представлявала уникален архитектурен обект във формата на неправилен кръг с диаметър 67 м и площ 0.5 дка, изградена от камъни без хоросан.

Текст: Мирела, www.ardino.bg, www.bg.guide-bulgaria.com, http://bg.wikipedia.org, http://www.sabori.bg
Снимки: www.panoramio.com, http://www.bgchudesa.com, интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: